Villapriserna i Tidaholm ökade mest

1:20 min

Bostadsmarknaden i Skaraborg visar på en ordentlig prisuppgång första halvåret i år jämfört med samma period för fem år sedan. I Tidaholm har villapriserna stigit med 59 procent.

Därmed är Tidaholm den kommun där snittpriset per villakvadratmeter ökat mest i hela Västra Götaland. Detta enligt siffror som Svensk mäklarstatistik tagit fram åt Fastighetsbyrån.

– Det som är speciellt för Tidaholm är att det inte byggs några lägenheter. Det innebär att utbudet är otroligt lågt. Så kommer det ut bra villafastigheter som passar våra familjer så är det många som slåss om dem, säger Anna-Lena Nyström på Svensk Fastighetsförmedling i Tidaholm.

Är detta bra eller dåligt för ett samhälle då?

– Det är väl bra för säljaren, men tittar man på bostadsmarknaden överlag så är det inte bra. Vi vill ha en rotation på bostadsmarknaden. I dag är det många 40-talister som sitter i sina villor och vill flytta, men som inte har något bra alternativ, säger Nyström

Den kommun i Skaraborg där villapriserna utvecklats sämst under femårsperioden är Grästorp som visar en nedgång med 13 procent. När det gäller bostadsrätter är Skövde den kommun som visat högst prisökning med 164 procent.

Medelpriset för en Skövdevilla är i dag 2,2 miljoner kronor. I Lidköping är kostnaden 1,9 miljoner och i Tidaholm 1,3 miljoner kronor.