28-åringen i källarförråd där delar av narkotikan hittades
1 av 5
28-åringen i källarförråd där delar av narkotikan hittades Foto: Polisens förundersökning/P4 Skaraborg
Ritualen för nya medlemmar i La bella omertà
3 av 5
Ritualen för att bli fullvärdig medlem Foto:Polisen/P4 Skaraborg
Kokain och ecstasy hittades i källarförråd i Skövde
4 av 5
Kokain och ecstasy hittades tillsammans med en pistol i ett källarförråd som flera ur ligan hade tillgång till Foto: Polisen/P4 Skaraborg
La bella omertà; den kriminella organisationens underavdelningar
5 av 5
Den kriminella organisationens underavdelningar Foto:Polisen/P4 Skaraborg

Kriminella "La Bella Omertà" styrde knarkhandeln i Skaraborg

3:25 min

P4 Skaraborg kan avslöja att polisen i samband med den stora narkotikautredningen sprängde en tidigare okänd kriminell organisation. De kallar sig för "La bella omertà" och har underavdelningar i hela Skaraborg samt i Örebro.

– Det finns en plan för hur man ska fungera som kriminell organisation med tydliga mål att begå brott, säger kammaråklagare Sofia Karlsson.

En av frontfigurerna i den kriminella organisationen är den 28-årige Skövdebo som suttit häktad sedan i januari i år. Det var i en lägenhet som han disponerar som polis hittade handlingar om La bella omertà. Bland anteckningarna står det bland annat: Som medlem kan jag lova dig, våld fängelse och döden.

"La bella omertà" betyder översatt från italienska "den vackra tystnaden" och används som ett hedersbegrepp inom den sicilianska maffian Cosa Nostra - man anger ingen för polis och myndigheter.

– Man sluter upp bakom varandra och agerar tillsammans. Det är väldigt noga uttänkt hur det ska fungera och hur strukturen i organisationen ska se ut, säger Sofia Karlsson.

Det handlar om narkotikahandel, indrivning och ekonomisk brottslighet. Enligt dokumenten bildades organisationen den tredje november 2013. I toppen finns president och vicepresident, en treasurer sköter ekonomin, enforcer är ansvarig för skuldindrivning och guardian är säkerhetsansvarig.

La Bella Omertà har flera lokala avdelningar med en egen captain; central, west, south, east, north och nomad där femton orter i Skaraborg samt Örebro finns representerat. Allt styrs av budord och stadgar.

"Blood in blood out" - det kostar blodspillan både när man går med och när man lämnar klubben. När en rekryt tas upp som fullvärdig medlem för att bli "soldier" genomförs dopet; en ritual där blod från denne droppas över en bild på organisationens emblem. Bilden bränns över ett ljus när man svurit eden.

Av budorden framgår att om en broder far illa så måste man offra allt för att hjälp även om det kan kosta dig livet eller allt du äger.

Alla medlemmar betalar 1000 kronor i månaden, och 15 procent på all indrivning i organisationens namn hamnar i den gemensamma kassan. Även medaljer delas ut i olika kategorier. "Bloody star" är ett bevis på att man spillt blod, "Diamond cuffs" får du om du suttit inne i minst tre år och "Purple heart" är en medalj som visar på starkt mod.

Vad har de själva sagt om den kriminella organisationen när ni förhört dem?
De delar inte vår uppfattning om vad det är för dokument och vad det används till, säger Sofia Karlsson.

Vad säger de då?
Vi får återkomma till det under rättegången, säger åklagaren.

Nu på torsdag inleds rättegången där tolv personer står åtalade. Flera av dem misstänks för inblandning i det rekordbeslag som gjordes på nästan 40 kilo amfetamin och ett kilo kokain. 

Att de kommer berätta öppet om La Bella Omterà är inte troligt. Det första budordet lyder: Man pratar inte med myndigheter om organisationen, nämner aldrig namn. Att bryta omertàn, tystnadsplikten, straffas utan nåd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista