Monica Green framför Högskolan i Skövde
Monica Green tycker det är en rättvis budget. Foto: Jonas Partheen/P4 Skaraborg

S tror att budgeten kan ge ökad konsumtion

1:10 min

Ungefär hälften av alla hushåll blir förlorare med regeringens höstbudget. Monica Green är riksdagsledamot och socialdemokrat från Skövde och hon är nöjd.

Hon beskriver det som att man nu jämnar ut efter många år av ökade skillnader:

– Vi har sänkt skatten i Sverige med långt över 100 miljarder, nu börjar vi jämna ut och minska skillnader, menar hon.

Socialdemokraterna har kritiserats för att ha försökt dölja att långt mer än hälften av hushållen förlorar på höstbudgeten.
Finansutskottets ordförande, socialdemokraten Fredrik Olovsson, säger till P4 Skaraborg att statistiken är trubbig men att sanningen ligger i att någonstans mellan 50 och 60 procent av hushållen förlorar.
Det är höginkomsttagare, bilpendlare och de som använder rot och rutavdrag flitigt som får betala medan till exempel pensionärer anses vara vinnare.
Regeringen ser det som en rättvisefråga, och man tror inte att budgeten kommer att dämpa konsumtionen. Tvärtom, menar Fredrik Olovsson:

– Om högavlönade människor får sänkt skatt används det till sparande på olika sätt. När de som har det sämst ställt får mer att röra sig med brukar det innebära ökad konsumtion, säger Fredrik Olovsson.

Efter klockan fyra i eftermiddag debatterar riksdagsledamötena Patrik Björck, (S) och Cecilia Widegren, (M), höstbudgeten direkt i P4 Skaraborg. 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista