I eftermiddag är personalen på Uddetorp kallade till ett extrainsatt möte, troligen beroende på Heglands uttalanden. Foto: Privat
Det blev inget beslut om Uddetorp idag. Den styrande majoriteten vill behålla fler skolor. Foto:Privat.

Stormigt kring beslutet om naturbruksskolor

0:50 min

Regionfullmäktige skulle i dag säkra framtiden för Uddetorp och Sötåsen. Men ett beslut om naturbruksgymnasierna dröjer. Mötet ajournerades plötsligt och allt tog en ny vändning.

Enligt Bo Carlsson (C) beror pausen på att det troligen inte kommer att bli något beslut om naturbruksskolorna i dag. 

– När man ber om ajournering så försöker man hitta något annat sätt att komma överens.

Regionstyrelsen och regionutvecklingsnämnden fattade i förra veckan beslut om att naturbruksgymnasierna blir kvar på Uddetorp och Sötåsen medan Dingle och Nuntorp ska läggas ner. Men det är fullmäktige som tar det slutgiltiga beslutet och det skulle alltså ske idag

Bo Carlsson, som inte vill lägga ner några naturbruksskolor och tänker rösta emot sitt eget parti i frågan, säger att mycket talar för att det istället blir en återremiss av förslaget.

– Det kommer inte bli något beslut om att lägga ner skolorna i dag, det kan jag nästan lova. Det har redan begärts återremiss, och då behöver vi bara en tredjedel av rösterna, och det har vi redan med all säkerhet, säger Bo Carlsson.

På plats i Vänersborg fanns också runt 200 demonstranter med 30 traktorer för att protestera mot planer på att lägga ner Nuntorp-skolan. 

Beslutet klubbades till sist igenom med ett tilläggsyrkande från den styrande majoriteten M, MP, C, KD och FP om att de nedläggningshotade skolorna Dingle, Nuntorp och Strömma också ska bli kvar. Åtminstone fram till 2017.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista