Tidaholmsanstalten i Tidaholm där Julia arbetade. Foto: Scanpix
1 av 3
Tidaholmsanstalten i Tidaholm där Julia arbetade. Foto: Scanpix
Under två års tid var Julia välkommen arbetskraft. Foto: Skärmdump.
2 av 3
Under två års tid var Julia välkommen arbetskraft. Foto: Skärmdump.
När Julia söker jobb på annan ort blir svaret nej. Foto: Skärmbild.
3 av 3
När Julia söker jobb på annan ort blir svaret nej där också. Foto: Skärmbild.

Julia förlorade jobbet när hon blev sjuk av stress

1:37 min

När Julia från Skaraborg drabbas av utmattningssyndrom blir hon av med jobbet på Kriminalvården. Nu är hon frisk och vill få en ny chans. Svaret blir nej.

Julia portas i praktiken från framtida anställning.

Sanela Ovcina som är chef på anstalten Tidaholm svarar på frågan varför i en privat inspelning.

– För mig är det faktiskt ett avslutat kapitel. Du har ju fått ganska nyligen en chans som du inte har använt, eller så.

Det blir en hel del övertid och obekväm arbetstid, som vikarie på Anstalten Tidaholm under drygt två och ett halvt år. Julia sliter och arbetsgivaren verkar nöjd. Drömmen är en karriär som kriminalvårdare. 

– Det var det verkligen. Jag ville ju vara kvar! Jag hade en massa mål som jag ville uppnå, säger Julia.

I personalakten finns bara goda vitsord, och Julia blir utvald att gå Kriminalvårdarutbildningen i Göteborg efter nära två år som vikarie. Hon klarar såväl teori och praktik och bara veckor innan examen skriver de kursansvariga att det inte någon finns risk att hon blir underkänd.

Samtidigt mår Julia gradvis sämre och får bland annat svårt att tala inför grupp. Utbildarna bestämmer att hon ska genomgå en så kallad prövotid innan hon kan godkännas. Det finns frågetecken kring hennes personlighet anser de. Då blir hon sjukskriven av sin läkare. Diagnos: Utmattningssyndrom och depression. Under sjukskrivningen får hon sparken.

– Jag trodde det var ett rehabmöte. Men det var besked om att jag inte fick ett godkänt betyg och att jag blev avskedad.

Någon chans att komplettera utbildningen finns inte, trots att den kostar flera hundra tusen och att det är oklart vad som egentligen saknas. 

När Julia nu är frisk och söker jobb inom Kriminalvården på annan ort blir svaret detsamma. Ett samtal till Tidaholm - och Julias ansökan hamnar rakt ner i papperskorgen. Nu siktar hon på att byta karriär.

– Det får bli något annat i framtiden. Jag ser fram emot det, säger hon.

Anstaltschefen Sanela Ovcina vill inte kommentera det enskilda ärendet men säger till P4 Skaraborg att hälsan kan utgöra ett hinder för att arbeta i Kriminalvården. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista