Det var förhöjda säkerhetsåtgärder vid tingsrätten när rättegången inleddes på torsdagen. Foto: Mats Öfwerström / Sveriges Radio
Det var förhöjda säkerhetsåtgärder vid tingsrätten när rättegången inleddes på torsdagen. Foto: Mats Öfwerström / Sveriges Radio
NARKOTIKAHÄRVAN I SKÖVDE

Medåtalade väntas peka ut huvudmännen

Polisen: Det är starkt att ställa upp och berätta
0:58 min

En viktig del i bevisningen mot de fem huvudmisstänkta är utpekanden från andra misstänkta i utredningen.

På torsdagen inleddes rättegången mot sammanlagt tolv personer som tros vara inblandade i den stora härva där man bland annat beslagtagit 39 kilo amfetamin, 7 800 ecstasytabletter och en k-pist som varit gömd uppe på Billingen.

Inledningsvis fanns de fem huvudmisstänkta på plats i rättssalen och alla nekade till i princip alla anklagelser som åklagarna la fram. Det framgick också i åklagarnas sakframställningar att en viktig del i bevisningen är utpekanden från andra medmisstänkta - att man helt enkelt "tjallat" på huvudmännen i polisförhör.

Det är någonting av det värsta man kan göra i den gängvärld som de här huvudpersonerna påstås tillhöra. Frågan är då om de här personerna utsätter sig för några risker i och med de kommande förhören i tingsrätten.

Per-Anders Andersson på polisens enhet för grova brott har varit med och utrett den här härvan. Han vill dock inte kommentera detta närmare.

– Men generellt är det ett problem för polisen och rättsväsendet att få folk att berätta om de vet någonting, säger han.

– Personligen tycker jag det är väldigt starkt att ställa upp och berätta saker som man inte behöver berätta.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".