Antikvarie Robin Gullbrandsson visar utställningen på Västergötlands museum i Skara. Foto: Jenny Josefsson P4 Skaraborg Sveriges Radio
1 av 3
Konstnärligt utformade mönster göms på kyrkvindarna. Foto: Jenny Josefsson P4 Skaraborg Sveriges Radio
Antikvarie Robin Gullbrandsson visar utställningen på Västergötlands museum i Skara. Foto: Jenny Josefsson P4 Skaraborg Sveriges Radio
2 av 3
Antikvarie Robin Gullbrandsson visar en kyrkomodell. Foto: Jenny Josefsson P4 Skaraborg Sveriges Radio
Delar av utställningen på Västergötlands museum i Skara. Foto: Jenny Josefsson P4 Skaraborg Sveriges Radio
3 av 3
Mönster på takkonstruktioner visas på Västergötlands museum i Skara. Foto: Jenny Josefsson P4 Skaraborg Sveriges Radio

Skatter i trä göms på medeltidskyrkornas vindar

Robin Gullbrandsson: Det finns ett dolt världsarv där uppe
2:21 min

Många medeltida kyrkor i Skara stift gömmer spännande hemligheter uppe på sina kyrkovindar. Det handlar om osedda takkonstruktioner i trä som nu ska visas upp för allmänheten i en utställning på Västergötlands museum.

Antikvarie Robin Gullbrandsson säger att det faktiskt är rena skatter i trä som göms i utrymmet mellan yttertak och innertak på många medeltidskyrkor.

Utställningen Dolda rum öppnar på Västergötlands museum på lördag och visas året ut.

Museibesökarna får där en unik inblick i vad medeltida kyrkor i våra trakter som Forshem Kinnevedum och Gökhem gömmer för arkitektoniska hemligheter i sina vindsutrymmen.

Utställningen är resultatet av en inventering av medeltidskyrkorna som nyligen avslutades i Skara stift. Robin Gullbrandsson berättar att han fått slita lite i arbetet under kyrkornas tak.

– Man får klättra, krypa och åla. Ibland är det bara en liten öppning i muren in till nästa vind. Man får inte ha höjdskräck eller cellskräck och man får inte vara rädd för lort och skräp, skrattar han.

Det har varit värt allt arbete, tycker Robin Gullbrandsson. Nu känns det bra att de ofta ganska otillgängliga platserna kan visas upp för museibesökarna, säger han.

– En del kyrkvindar är tillgängliga, men andra inte. Det är ju ett väldigt enkelt sätt att presentera materialet i en utställning med bilder, modeller av kyrkor och en film. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".