Skaraborgs sjukhus Skövde. Foto: Mats Öfwerström / Sveriges Radio
Foto: Mats Öfwerström / Sveriges Radio

Skaraborgs sjukhus vill rekrytera nyanlända

1:21 min

Skaraborgs sjukhus ska nu arbeta hårdare än man tidigare gjort för att rekrytera sjukvårdspersonal bland de som är nyanlända i Sverige.

Skaraborgs sjukhus ska under hösten rekrytera sex sjuksköterskor från Spanien, ett EU-land där arbetslösheten bland vårdpersonal är hög.

Men därutöver ska man nu aktivt söka efter läkare bland nyanlända.

– Vi har precis inlett samtal med Migrationsverket och Arbetsförmedlingen om hur vi ska fånga upp de med sjukvårdsrelaterade utbildningar snabbare, säger Peder Yderhag, chef för personalavdelningen vid Skaraborgs sjukhus.

Enligt statistik från Migrationsverket och Arbetsförmedlingen, som tagits fram för Skaraborgs sjukhus, finns över 50 utbildade läkare och tandläkare som antingen är asylsökande eller som nyligen fått uppehållstillstånd.

Peder Yderhag säger att sjukhuset måste bli öppnare för att ta emot till exempel praktikanter.

– De är det bästa sättet att lära sig svenska på. Vi tittar just på hur det ska fungera.

Sjukhuset har nu inlett samarbetet med Arbetsförmedlingen och Migrationsverket. Peder Yderhag hoppas på snabbare asylprocesser för de som jobbar i bristyrken.

– Det finns de som suttit över ett år utan att det hänt någonting. Det känns inte rätt. Framförallt inte när vi skriker efter personal.

Tomas Ek
tomas.ek@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista