Emblem till Volskwagenbilar ligger i en hög.
Uppmanin gom at lämna in bilen kommer med post. Foto: Michael Sohn/AP/TT.

Volkswagen återkallar 225 000 bilar i Sverige

"Processen inleds just nu"
1:54 min

Volkswagen återkallar 225 000 bilar i Sverige. Det gäller vissa modeller av Audi, Skoda, SEAT och Volkswagen. De bilägare som berörs kommer att få lämna in sin på verkstad.

- De kommer inom de närmaste veckorna eller månaderna bli kontaktade för en åtgärd på en av våra verkstäder, säger Marcus Thomasfolk som är informationschef på Volkswagengroup Sverige

Men om man äger en modell som har det här problemet. Vad ska man göra nu?

– Man behöver inte göra nånting för bilen är ju inte på något sätt påverkad vad gäller teknisk körsäkerhet, utan det här är en fråga som handlar om utsläppsvärden av kväveoxid och det är en sak som vi ska justera i samband med de här verkstadsbesöken.

Det är vissa modeller som tillverkats mellan åren 2009 och 2014 som har den motortyp där utsläppsvärdena manipulerats och som nu ska åtgärdas. I Sverige rör det 225 000 bilar av Volkswagen, Audi, Skoda och SEAT. Totalt i världen handlar det om betydligt fler - 11 miljoner bilar.

Berörda bilägare kommer att få ett brev på posten för att boka in en tid på verkstad för att få mjukvaran som styr utsläppsvärdena uppdaterad.

– Processen inleds ju nu. Under oktober så kommer åtgärden att testas och godkännas tillsammans med berörda myndigheter. Parallellt med det så kommer bilägare att kontaktas, säger Marcus Thomasfolk.

De bilägare som drabbas, kommer de att kompenseras?

– Vi har inga detaljer kring det. Självklart görs det här kostnadsfritt, men detaljer har jag inte i stunden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".