Sniffning i Blidsberg: Sälj inte till barn

1:05 min

Den senaste tiden har barn i yngre tonåren i Blidsberg setts inandas tändargas. Nu uppmanas butiker och kaféer att inte sälja till barn.

Den senaste tiden har barn och ungdomar setts andas in (boffa) tändargas vid cykelparken i Blidsberg. De är unga - mellan tio och femton år.

Nu samarbetar kommunen, tillsammans med skolor och kaféer för att försöka förhindra att barnen och ungdomarna får tag på gasen. I lördags hörde Basta Kvarnkafé av sig till Dalums lanthandel.

– De ringde från grannbyn och varnade oss, och sa att ungdomar vill handla gas. Sedan gick det bara ett par timmar, så ringde det en liten tjej, strax innan vi stängde, och frågade om vi sålde tändargas.

Personalen frågade då vad barnet skulle ha gasen till.

– Hon sa att det var till ett experiment i skolan, men det förstod vi att det inte kunde vara. Vi undrade varför inte lärarna köper tändargasen. Tjejen menade att de hade blivit ombedda av skolan.

– Sedan på måndagen kom det in en fritidsledare från Timmele och varnade och pratade om det här. Då kändes det gott att vi inte hade hjälpt dem.

Vad tänker du om att barnen inhalerar gas?

– Det kan ju inte vara bra. Men man får hålla gasen bakom disken, och det är bra att vi får information från skolan, så att alla gör lika.

Fältsekreteraren Per Ebenfeldt, som är i Ulricehamns kommun, ska själv till Ätradalsskolan och Blidsbergsskolan nästa vecka för att informera om drogen och skadorna den kan ge. Han uppmanar vuxna att vara observanta.

– Var inte rädda för att gå fram och prata med ungdomar, om ni ser att de håller på med inhalering av droger. Fråga vad de gör och visa att ni ser dem.


Fakta:
Sniffning är ett sätt att berusa sig genom att dra i sig ångorna från lättflyktiga lösningsmedel. Boffning är inandning av olika drivgaser.

Både sniffning och boffning innebär stora risker, även om det sker vid enstaka tillfällen. Långvarigt missbruk kan ge hjärnskador och skador på bland annat lever och njurar.

Läs mer på 1177 >> 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista