Ingrid Wikström behandlades för bröstcancer 2008.
Ingrid Wikström behandlades för bröstcancer 2008.

Varannan bröstcancerpatient får vänta för länge

"Tappar man styrfart kan man hamna i depression"
1:41 min

Västra Götaland tillhör de sämre landstingen i landet när det gäller bröstcancervård. Här får nästan varannan kvinna vänta för länge på operation.

Ingrid Wikström behandlades mot bröstcancer för några år sedan och vet vad väntan innebär för den kvinna som drabbas:

– Väntan gör att man förlorar den styrfart som man behöver för att orka ta sig igenom det här, säger hon.

Målet för svensk cancervård är att minst 75 procent av patienterna ska opereras inom sex veckor efter första vårdkontakten.
I den statistiken är Västra Götaland bland de sämsta. Här får nästan varannan kvinna vänta för länge. Den väntan kan bli ödesdiger, berättar Ingrid Wikström.

– Man kan lätt hamna i svårmod och kanske depression.

I somras blev hon orolig för att på nytt ha drabbats av cancer. Det visade sig lyckligtvis att den nya knöl hon känt i bröstet inte utgjorde någon som helst fara.

Hon hade hört talas om Uddevalla lasarett där det finns en bröstmottagning där patienten undersöks och kan få besked på en och samma dag.
Dit åkte Ingrid Wikström i somras i samband efter att ha fått hjälp med en remiss från vårdcentralen.
Hon ser Uddevalla som ett föredöme som även Skaraborg borde ta efter. Men när hon tog upp det med sjukvårdspersonalen i Uddevalla blev hon besviken:

– Sammanfattningsvis kan man säga att jag fick känslan av att personalen bara väntade på att mottagningen skulle läggas ned, att kvinnosjukvård inte prioriteras.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".