Det var förhöjda säkerhetsåtgärder vid tingsrätten när rättegången inleddes på torsdagen. Foto: Mats Öfwerström / Sveriges Radio
Skaraborgs tingsrätt. Arkivfoto: Mats Öfwerström / Sveriges Radio
KNARKHÄRVAN I SKÖVDE

Teg i rättegångsförhöret

2:33 min

I flera polisförhör har mannen pekat ut flera av de huvudmisstänkta i den stora narkotikahärvan i Skövde. Men i dag i rättssalen ville mannen inte prata lika öppet.

Rättegången som just nu pågår i Skaraborgs tingsrätt omfattar rekordstora beslag av bland annat 39 kilo amfetamin. Ett av åklagarnas trumfkort är en man i 20-årsåldern som beskrivit i flera förhör hur de huvudmisstänkta i härvan hanterat stora mängder narkotika.

Mannen är själv misstänkt för grovt narkotikabrott, men till skillnad från dem han pekat ut är han inte häktad. Hans fall kommer att behandlas i en separat rättegång.

Dock ville han inte berätta lika öppet i rättssalen på onsdagen, som han gjort i polisförhör. Orsaken till det var att han inte hade sin advokat på plats, förklarade han. Mannen var inte kallad som vittne, utan som medåtalad, och därmed kan han välja att hålla tyst.

– Jag vill inte uttala mig, sa mannen så fort åklagarna frågade om det han berättat i förhör om de andra misstänkta.

När de tre personer förhördes som mannen pekat ut, framgick det med all tydlighet vad de tycker om honom. Dessa tre har suttit häktade sedan i januari.

– Killen har ljugit ihop olika berättelser. Ni ser ju hur många olika berättelser han gett er. Varje gång ni kommer på honom bryter han ihop och gråter och tycker synd om sig själv. Ni tycker också synd om honom och låter honom gå hem, sa en av de huvudmisstänkta.

En annan medmisstänkt i sitt förhör i dag:

– Hans snyfthistoria har verkligen funkat. Jag förstår inte att han inte är häktad när han är misstänkt för grovt narkotikabrott och två medhjälp till grovt narkotikabrott. Jag trodde vi var lika inför lagen.

Men att mannen skulle ha särbehandlats för att han valt att prata med polisen håller kammaråklagare Jenny Karlsson inte med om.

– Det anser jag inte att han fått. Han har fått reda på vad han är misstänkt för och han har valt att berätta i alla fall. Han står också åtalad för de brott han berättat om själv, säger Karlsson

Varför är han inte häktad?

– Det måste finnas häktningsgrund och häktningsskäl. Och det har vi inte ansett att det förelegat.

Frågan är då vad det betyder bevismässigt att mannen teg i rätten i dag? Åklagarna valde då istället att läsa upp vad han sagt i tidigare förhör och fick honom sedan att hålla med om att det han sagt i stora drag stämmer.

– Vi menar på att vi har en god bevisning ändå. Han har ju bekräftat att det han sagt till polisen är riktigt, säger Jenny Karlsson.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista