Tobias Andersson. Foto: Elisabeth Cederblad /Sveriges Radio
Tobias Andersson blir ledare för Sverigedemokraternas nya ungdomsverksamhet. Foto: Elisabeth Cederblad /Sveriges Radio

Skövdepolitiker blir ledare för SD:s nya ungdomsförbund

1:26 min

Tobias Andersson från Skövde blir ledare och talesperson för Sverigedemokraternas nya ungdomsverksamhet. Och de nya uppgifterna är både spännande och utmanande.

– Jag känner mig glad, men samtidigt är det ett väldigt stort ansvar, säger Tobias Andersson (SD).
– Det blir det största uppdrag jag har åtagit mig så självklart går jag framåt i karrirären.

Det var för några veckor sedan som Sverigedemokraterna bröt med sitt gamla ungdomsförbund. Då hade Tobias Andersson precis förlorat ordförandeomröstningen i det gamla förbundet. Men trots nedlaget i omröstningen är han tillbaka som ledare när partiet idag startar upp en ny verksamhet.

– Mitt stöd har stärkts i den situation vi hamnat i. Väldigt många ungdomar som var medlemmar i och stöttade det gamla SDU har nu insett att de är sverigedemokrater och då kan de inte stanna i gamla SDU.


Ni blir en sektion i partiet och förlorar självstädighet jämfört med gamla ungdomsförbundet, kommer du kunna driva någon egen linje eller blir du bara en förlängd arm till partiledningen?


– Jag har tidigare drivit frågor som partiet inte driver. Den stora skiljelinjen är att det tidigare förbundet aldrig lyckats påverka partiets politik. Men nu jobbar jag internt på ett helt annat sätt och har möjlighet att påverka partiet i den politiska riktningen ungdomar vill driva partiet i.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista