Birte Usland från Norge studerar svenskt lantbruk i Skaraborg. Foto: Jenny Josefsson P4 Skaraborg Sveriges Radio
1 av 3
Solen sken på Birte Usland medan hon studerade svenskt lantbruk. Foto: Jenny Josefsson P4 Skaraborg Sveriges Radio
Björn Gimming och Jon Mjärum besöker Trumpetaregården utanför Skara. Foto: Jenny Josefsson P4 Skaraborg Sveriges Radio
2 av 3
Björn Gimming och Jon Mjärum besöker Trumpetaregården utanför Skara. Foto: Jenny Josefsson P4 Skaraborg Sveriges Radio
Gänget från Norge som gästar Trumpetaregården utanför Skara. Foto: Jenny Josefsson P4 Skaraborg Sveriges Radio
3 av 3
Gänget från Norge som gästar Joakim Pettersson på Trumpetaregården. Foto: Jenny Josefsson P4 Skaraborg Sveriges Radio

Norska lantbruket vill lära av Skaraborgska kollegor

2:18 min

I dag besöker ett gäng från Norsk Landbruksrådgivning och Bondelaget i Norge Trumpetaregården mellan Skara och Falköping. Anledningen är att norska lantbrukare vill veta hur deras Skaraborgska kollegor jobbar miljösmart.

Den kostnadsfria rådgivningen kring hur lantbrukare kan jobba miljövänligt, Greppa Näringen, har funnits i Sverige sedan början av 2000-talet.

Nu vill norskt lantbruk importera arbetssättet och rådgivningen. P4 Skaraborg träffar Jon Mjärum från Norsk Landbruksrådgivning bland hagarna på Trumpetargården.

– Vi är här för att se och lära hur Sverige har gjort med Greppa Näringen, speciellt den del som har med klimatfrågor att göra och som vi vill starta i Norge. Det viktigaste är att få del av era erfarenheter efter flera års arbete.

Birte Usland driver jordbruk och skogsbruk i sydnorge. Hon tror och hoppas att norska bönder ska se nyttan med att jobba miljövänligt och välkomna en norsk version av Greppa Näringen. 

– Jag tror att norska bönder har det som svenska bönder: det finns en tidspress och en ekonomisk press, så det är en utmaning att få dem att investera tid och pengar och att se nyttan. Men jag tror att det är fullt möjligt. 

Björn Gimming från Bondelaget säger att miljö och klimat är något norska lantbruket måste jobba med.

– Vi måste få med miljöperspektivet i lantbruket och göra vår del av den digra uppgiften. Norska Bondelaget har som målsättning att medlemmarna ska vara fosilfria till 2030 och för att nå det målet behöver vi verktyg och motsvarigheten till Greppa Näringen kan vara ett sådant.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista