Lisa Holm i litauisk media. Bilden är ett fotomontage.
Lisa Holm i litauisk media. Bilden är ett fotomontage av skärmdump.

Så skriver litauisk media om Lisa Holm

"At first the interest was very large"
1:24 min

Fallet med Lisa Holm har haft stort genomslag i Litauen. Idag skrev en av landets största dagstidningar om den nedlagda förundersökningen mot mordmisstänkte 35-åringens fru och bror.

 

Från början var intresset för Lisa Holm-fallet stort. Men efterhand har intresset svalnat. Idag fick nyheten att förundersökningen mot två av de tre misstänkta läggs ned några rader i den stora morgontidningen Lietuvos Rytas.

Arturas Puceta är biträdande nyhetschef på tidningen och han berättar hur fallet med Lisa Holm följdes av alla medier i landet efter att det stod klart att tre Litauer misstänktes för inblandning i mordet.

Han berättar att pressen varit stor på kvinnan och mannen som återvände hem efter att de släpptes från häktet i Sverige, de har jagats av litauisk media men inte velat uttala sig.

Arturas Puceta förklarar att internet är kraftfullt och att det här fallet skapar många reaktioner hos folk. Bilder på alla tre misstänkta har publicerats fritt i litauisk media, för det är så pressetiken ser ut i landet. Men familjen vill ha lugn och ro och slippa uppmärksamhet.

Bland familjens närmaste vänner och grannar har de ett gott rykte och där tror man på deras oskuld. 

Samtidigt konstaterar redaktören på den litauiska tidningen att man under utredningen fått veta väldigt lite om polisens arbete, hade det varit i Litauen hade polisen läckt mycket mer information.

– Litaunian use different methods and information leaks freely, sager Arturas Puceta.


 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".