Emma Dalman. Foto: Jenni Jansson/Sveriges Radio.
Emma Dalman fick ett nytt hjärta via transplantation 2013. Foto: Jenni Jansson/Sveriges Radio.

Emma Dalman lever med ett nytt hjärta

1:49 min

Emma Dalman har ett nytt hjärta i sin kropp. I flera dagar låg hon med öppen bröstkorg. Idag har hon fått livet tillbaka.

Emma Dalman kände sig inte bra. Hur mycket hon än tränade kände hon sig trött. När hon väl tog sig till vårdcentralen och sökte för magsår och ångest fick hon veta att hon var dagar, till och med timmar från att dö. 

Hon led av svår hjärtsvikt som inte gick att häva med mediciner. Hjärtat var kraftigt förstorat. Snart stod det klart att hon behövde ett nytt hjärta.

– Då var jag 26 år gammal, berättar Emma för P4 Skaraborg.

Efter tre månaders väntan var det dags för Emma att transplanteras. Men hjärtat ville inte komma igång. I fem dagar låg Emma med öppen bröstkorg och hjärtat kopplat till en hjärt-lungmaskin. Till slut började det slå. Och idag mår Emma bra igen. 

Hon funderade mycket inför transplantationen och kom då i kontakt med organisationen MOD - Mer organdonation. Idag är hon engagerad i organisationen som jobbar både med de som väntar på organ, de som tagit ställning till donation och de som fått organ.

Den här veckan är det donationsvecka och en hektiskt tid för Emma. I dag fanns hon med i P4 Skaraborg för att berätta sin historia.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista