Vaccination pågår vid djurbesättning hos Georg Sjödahl.
1 av 3
Vaccination pågår vid djurbesättning hos Georg Sjödahl.
Georg Sjödahl är lättad trots allt.
2 av 3
Georg Sjödahl är lättad trots allt.
Nu ska smittans ursprung utredas.
3 av 3
Nu ska smittans ursprung utredas.

Fler gårdar kan ha drabbats av frasbrand

1:19 min

Den smittsamma bakteriesjukdomen frasbrand kan ha drabbat fler gårdar i Falköpingstrakten än de man sedan tidigare känt till.

Georg Sjödahl i Gudhem är en stor producent med 1 600 djur totalt. Han var en av de vars djur drabbades men som nu vaccinerat hela sin besättning.
Han berättar om de senaste turbulenta dagarna:

– I söndags morse hittade vi fyra döda kalvar. Vi agerade snabbt och fick redan på förmiddagen veta att det var frasbrand. Vi började med penicillin, och nu är alla djur snart vaccinerade.

– Det har varit tufft, men min personal har jobbat på ett fantastiskt sätt, tillägger han.

Hur många nötdjur som sammanlagt dött i frasbrand senaste tiden vet man inte. Sjukdomen smittar via jord, gödsel och avföring och inte från djur till djur. Därför anses den inte falla under statens ansvar på samma sätt som en del andra smittor gör.
Man vet att fem gårdar i Falköpingsområdet har anmält sjukdomen, men att det finns misstankar om minst lika många till i samma område som kan ha drabbats.
Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, leder utredningen kring smittkällan, varför så många gårdar och besättningar drabbats just nu. Man kommer att få hjälp av bland annat Jordbruksverket och Statens Veterinärmedicinska Anstalt och inom en månad hoppas man få svar.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista