Foto: Mats Öfwerström / Sveriges Radio
1 av 2
Det var under natten till 2 augusti som någon kastade två hemmagjorda brandbomber mot det här lägret i utkanten av Töreboda. Foto: Mats Öfwerström / Sveriges Radio
Thomas Hammarberg
2 av 2
Thomas Hammarberg är ordförande i regeringens kommission mot anti-ziganism. Foto: Ola Westerberg/TT

Polisförhör av angripna migranter dröjde tolv dagar

1:42 min

Det tog polisen tolv dagar innan man förhörde de migranter som utsattes för en attack med molotovcocktails  i Töreboda - trots att det var ett allvarligt brott som kunde ha fått dödlig utgång.

Thomas Hammarberg är ordförande i regeringens kommission mot anti-ziganism. Han tycker att det finns ett mönster i hur svensk polis handlägger brott mot migranter.

– Det har varit för många luckor, för många fall där man varit ointresserade av att gå till botten med de anmälningar som kommit in.

2 augusti kastades två molotovcocktails mot migranter som låg och sov i bilar. Under natten kom en polispatrull till platsen, men då hade de skräckslagna rumänska migranterna lämnat platsen.

Dagen därpå berättade en av dem för P4 Skaraborg hur en av flaskorna brann av i ett eldmoln bara sekunder efter att de själva hade lyckats kasta bort den. 

– Jag vaknade av att det brann i en flaska utanför bilen. Jag lyckades få bort den, och sedan exploderade det, berättade han då.

P4 Skaraborgs reporter pratade med tiggarna flera gånger under dagarna efter attacken. De är lätta att hitta - alla vet att de sitter kring affärerna i centrum.

Men för polisen var det länge omöjligt att hitta dem och utredningen stod still.  Först efter tolv dagar pratade polisen med de som utsattes. Kort därefter lades utredningen ned.

Att brott mot migranter så sällan klaras upp får konsekvenser, säger Thomas Hammarberg.

– Många av de som drabbas vet att det lönar sig inte att anmäla. Det har fått till effekt att många av de som nu sitter på trottoarerna är väldigt skrämda.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista