Hundägare anmäler veterinär efter avlivning

En kvinna från Skövde anmäler en veterinär till ansvarsnämnden för djurens hälso- och sjukvård efter att hennes hund avlivats.

Den lilla papillonen fördes till djursjukhus i Stockholm efter att ha blivit biten av en betydligt större hund. Nästa dag avlivades hunden. Nu har händelsen blev ett ärende för ansvarsnämnden för djurens hälso- och sjukvård.

Hundägaren menar att veterinären avlivade hennes hund utan att det egentligen behövdes och utan att hon fick ta ett ordentligt farväl av sin hund. Veterinären å sin sida hävdar att hunden fördes till djursjukhuset med allvarliga och omfattande bitskador och att hunden hade fått ryggen avbiten på två ställen och inte kunde röra eller känna sina bakben.

Hunden avlivades mot hundägarens vilja, som med sin anmälan vill att en utredning startas om att veterinären arbetar med falsk legitimation att händelsen tas till domstol.

Ansvarsnämnden för djurens hälso- och sjukvård har nu sagt sitt efter hundägarens anmälan. Nämndens bedömning är att veterinären inte gjort något fel i behandlingen av hunden och att veterinären handlagt ärendet korrekt. Hunden var så svårt skadad att det av djurskyddsskäl inte fanns något alternativ till avlivning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".