Vargen som dog när den blev påkörd i Halland var genetiskt viktig. Foto:ARKIVBILD  Bertil Nilsson / Länsstyrelsen Skåne

Värdefull varg död

Den varg som kördes på utanför Oskarström i somras var genetiskt viktig. Den tillhörde det invandrande vargparet i Tiveden som bidragit med nytt blod till den svenska vargstammen. 

Vargen som dog när den blev påkörd i Halland härstammade från det genetiskt viktiga vargparet i Tiveden, uppger Naturvårdsverket.

Vargparet är viktigt eftersom båda invandrade till Sverige österifrån 2013, och därmed ger nytt blod till den svenska vargstammen. Paret flyttades till Tiveden, vid gränsen mellan Västergötland och Närke, där de bildat revir.

Hade djuret fått leva vidare, kunde det troligen ha bidragit till att minska inaveln och därmed risken för medfödda sjukdomar.

Paret är ur bevarandesynpunkt några av Skandinaviens mest värdefulla vargar.

– Men för att Tivedenparet ska kunna bidra till att minska inaveln i den skandinaviska vargstammen måste deras valpar få egna avkommor, konstaterar Helene Lindahl, handläggare på Naturvårdsverket.

Tre av parets ungar har skjutits i skyddsjakt, och minst tre har dödats i trafiken. Man vet ännu inte om vargparet i Tiveden fått några valpar i år.
Minst två av det värdefulla Tiveden-parets tidigare valpar har dödats i trafiken i år. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".