Psykakuten Falköping. Foto: Mats Öfwerström / Sveriges Radio
På Skaraborgs sjukhus i Falköping använder man elbehandlingar i vården. Foto: Mats Öfwerström/Sveriges radio

P4 Skaraborg granskar Agnethas dödsfall

0:52 min

Agnetha dog efter att hon fick elbehandlingar för en depression på Skaraborgs sjukhus i Falköping. På måndag kommer vi att berätta hennes historia och ställa frågor till de ansvariga. 

På Skaraborgs sjukhus i Falköping är det vanligt att man behandlar med ECT, Electro Convulsive Treatment. Det innebär att patienten under narkos får ström genom hjärnan som framkallar ett kontrollerat epileptiskt anfall. 

En av alla de som fått just den här behandlingen är Agnetha Karlsson från Gullspång.

Hon vårdades för svår depression och avled under tiden hon var inskriven på Skaraborgs sjukhus. Nu har hennes familj valt att anmäla sjukhuset till Inspektionen för vård och omsorg. 

Skaraborgs sjukhus gjorde aldrig någon egen utredning eller anmälan efter Agnethas död. Verksamhetschefen inom vuxenpsykiatrin Jane Johansson säger att de kom fram till att det inte behövdes, men medger för P4 Skaraborg att de kan ha anledning att se över rutinerna.

Nu på måndag granskar P4 Skaraborg Agnethas fall och tar upp behandlingsmetoden ECT.

Har du erfarenheter av ECT, bra eller dåliga, får du gärna höra av dig till vår reporter Pernilla Wadebäck.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista