En älgkalv. Foto: Pontus Lundahl/TT
Det är inte säkert att älgkalven på bilden bär på viruset. Foto: Pontus Lundahl/TT

Mycket klövvilt bär på hepatit E - kan smitta människor

"Det gäller att laga maten ordentligt"
3:58 min

En stor andel av klövviltet i Sverige bär på hepatit-E-smitta, som kan smitta vidare till oss människor, visar en avhandling vid SLU och SVA av Jay Lin.

Viruset hepatit E har alltså påträffats hos vanligt vilt i Sverige. Så mycket som 22 procent av de klövdjur som han undersökt i sina studier hade pågående eller avslutad virusinfektion av det här slaget.

Djuren verkar, precis som svenska tamgrisar där viruset också förekommer, inte själva påverkas av viruset utan är bärare av det, säger Jay Lin.

Hepatit E-viruset är ett såkallat zoonotiskt virus, som kan smitta från djur till människa. Och internationella studier visar att just hepatit-E har smittat från tamgris, vildsvin och hjort.

Hos människa ger viruset magont, feber, kräkningar och gulsot. Sjukdomen får läka ut av sig själv och ingen behandling ges. Men för vissa riskgrupper kan viruset få allvarliga följder. 

– Personer med nedsatt immunförsvar kan drabbas av långvarig och kronisk infektion och det kan bryta ned levern.

Man kan på väldigt enkla sätt skydda sig från hepatit E, genom att hålla god handhygien och genom att hetta upp köttet ordentligt till minst 71 grader i köket, förklarar Jay Lin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".