Ann Marke, skogsägare framför fornminne. Foto:Victor Eriksson/Sveriges radio
Ann Marke framför den forminnesmärkta tjärdalen. Foto: Victor Eriksson/Sveriges Radio

Kulturminnen skadas i skogsbruk

1:19 min

Fyra av tio kulturminnen skadas i samband med skogsbruk. Nu vill Skogsstyrelsen upplysa markägarna om problemet.

Under hösten drar Skogsstyrelsen igång en kampanj för att informera skogsägare om hur de kan hjälpa till att bevara spåren efter våra förfäder. Det kan handla om gravar och stenrös men också om mer dolda lämningar såsom fossil åkermark från järnåldern.

Skogsägaren Ann Marke, som bor utanför Vittsjö, visar upp en av de två registrerade fornminnen som hon har på sin mark.

– Detta är en alltså en tjärdal som fanns i de här trakterna förr. Jag vet inte hur gammal den är men den är välbevarad, säger hon.

Det kanske inte ser så mycket ut för världen, de mosstäckta stenarna som ligger upplagda i en ring mitt i skogen utanför Vittsjö. Men en gång i tiden har det använts för att tillverka tjära och är därför registrerat som ett fornminne.

Det betyder att markägaren enligt lag måste se till att den inte skadas vid till exempel skogsbruk.

Men länsstyrelsen räknar med att det finns minst lika många kulturminnen i våra skogar som ännu inte är registrerade.

 – En del är helt dolda. De kan vara tusen år gamla och ha ett stort jordlager över och då kan de plötsligt dyka upp utan att man hade en aning om att de fanns där, säger Ann Marke.

Skogsstyrelsens senaste undersökning visar att 41 procent av de registrerade forn- och kulturlämningarna  skadades i samband med skogsbruk.

Ann Marke tror att det främst handlar om misstag än om att skogsägare inte skulle bry sig om kulturhistoria.

 – De flesta som bor på landsbygden är ju intresserade av gammal kultur. Det är ju ens historia, säger hon.

Kulturminnen - ett samlingsbegrepp

Fornlämningar eller fornminne är kvarlevor från människors verksamhet i forna tider. Fornlämningar skyddas av kulturmiljölagen och det är brottslligt att skada dem. I Sverige ska föremålet vara äldre än 1850 för att kunna registrerats som fornminne. 


Övriga kulturhistoriska lämningar eller kulturlämningar betecknas kvarlevor som inte har samma fornminnesstatus. Det är ofta gamla stenmurar som det finns mycket av i skånska skogar. De är inte skyddade i lagen men praxis är att markägre ska visa hänsyn och försöka bevara deras ursprungliga skick.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista