ECT-maskin, Falköpings sjukhus. Foto: Mats Öfwerström / Sveriges Radio

Henrik från Skövde vill ha mer debatt om ECT

"Jag hoppas att fler hör av sig"
1:42 min

Elbehandlingar gör stor nytta menar läkarkåren, men det finns många patienter som beskriver negativa effekter. Henriks kollega behandlades med ECT, men fick betala ett högt pris.

– Helt plötsligt sa min chef att min kollega inte kommer att komma tillbaka till jobbet. Han hade fått ECT och det blev inte bra. Det var minnesproblem som gjorde att han inte kunde komma tillbaka, berättar Henrik.

Henrik ringde nyligen till sin forne kollega och samtalet blev märkligt:

– Det verkade först någorlunda okey. Men snart märkte jag att det var förvirrat och motsägelsefullt, och mot slutet av samtalet hade han glömt vem jag var, berättar Henrik.

Henrik har intresserat sig mycket för ECT-behandlingen och har under åren läst och översatt många rapporter och artiklar i ämnet. Han säger att ECT-patienter är en röstsvag grupp:

– ECT  fungerar så att det är allmänt nedtryckande, gör att personerna blir reserverade och tillbakahållna, nästan lite "kuschade".

P4 Skaraborgs granskning visar att statistiken kring ECT-behandlingens negativa effekter med till exempel minnesförluster är både motsägelsefull och svårtolkad.
Det saknas en sammanhållen bild av behandlingen - och någon allmän debatt finns inte heller. Henrik hoppas att fler ska ta mod till sig och berätta om sina erfarenheter:

– Jag hoppas att fler hör av sig som sitter hemma och känner sig felaktigt behandlade, jag är helt övertygad om att det finns många i den situationen,. anser Henrik.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".