Remzi Öz presenterar den färdigbakade älgpizzan. Foto: Tommy Alexandersson/Sveriges radio
1 av 2
Remzi Öz presenterar den färdigbakade älgpizzan. Foto: Tommy Alexandersson/Sveriges radio
Remzi Öz, Tommy Alexandersson, Helin Tak, Halef Tak ska baka älgpizza. Foto: Eric Johansson/Sveriges radio
2 av 2
Remzi Öz, Tommy Alexandersson, Helin Tak, Halef Tak ska baka älgpizza. Foto: Eric Johansson/Sveriges radio

Älgpizza i ugnen i Lidköping

"Vi har aldrig gjort det förut"
1:08 min

Älgjakten pågår för fullt och i Lidköping bakas det älgpizza. Eller så kan du göra lyssnarens Stinas thaigryta på älg. 

Snart kommer det finnas gott om tillgång på älgkött. Men du kanske har tröttnat, på gryta, tjälknöl eller stek.

Då kanske det är dags för en älgpizza.

Vår reporter Tommy Alexandersson besökte en pizzeria i Lidköping där Remzi Öz, Helin Tak och Halef Tak antog utmaningen att baka älgpizza.

– Vi kände att champinjoner måste vi ha, det har vi nästan till allt kött. och så ska det vara smakrikt, säger Helin Tak.

På pizzan som får godkänt av provsmakande lunchgäster finns tomat, ost, färsk vitlök, champinjoner, paprika, soltorkade tomater och, såklart, älgkött. 

Reaktionerna på nya saker att göra med pizza lät inte vänta på sig. Vår lyssnare Stina Svensson lät oss få hennes recept på Älg-thaigryta.

Så om du inte vill baka pizza kan du göra så här istället.

Stinas thaigryta på älg:

Ta älgkött och strimla ner i små strimlor.
Lägg ner det i tryckkokaren.
Lägg i 2 kalvbuljonger, lite sötsur chilisås, salt, två pressade vitlöksklyftor, peppar  och kinesisk soya. Fyll med vatten ca 1 cm över köttet.
Sätt på locket å kör i tryckkokaren (Stina använder en i plast) i micron.
I micron på 750 w i 30 min.

Låt det sedan stå och vila i ca 15 min så trycket får släppa.

Häll över allt i en gryta och red av med mjöl och vatten. Häll över färdiga frysta thaigrönsaker och låter det puttra ihop lite.
Smaka av med salt och peppar man kan ha lite cayennepeppar, extra chili eller mer sötsur sås i om man så önskar.
Servera med ris.
Kan även ta lite mer sötsur chilisås på maten i efterhand för att få lite mer hetta i den, då kan var och en välja själva hur starkt de vill ha på sin tallrik.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".