Michael Lerjéus värmer upp medan läktarna på Gamla Ullevi fylls på. Foto: Jens Prytz/Sveriges Radio.
Michael Lerjéus värmer upp på Gamla Ullevi fylls på. Arkivbild: Jens Prytz/Sveriges Radio.
FOTBOLL

Michael Lerjéus lägger av som domare

Michael Lerjéus: Det känns helrätt att kliva av när det går som bäst
1:27 min

Michael Lerjéus från Skövde har dömt allt från allsvenska stormatcher till den egyptiska cupfinalen i Kairo. Efter närmre 1 000 matcher väljer han nu att lägga visselpipan på hyllan.

Derbyn i Stockholm och stormatcher mellan Roma och Bayern München får inte vem som helst döma. Men Michael Lerjéus är inte vem som helst. Han är militären som i närmre 30 år har arbetat som proffsdomare i fotboll och genom mycket slit har tagit sig dit han är idag. Och det är just på toppen av sin karriär han befinner sig när han väljer att kliva av planen.

– Just nu känns det så oerhört kul att döma fotboll och det går superbra både i Sverige och internationellt. Då känns det väl helt rätt att kliva av när det gå som bäst, säger Michael Lerjéus som under fredagen kom beskedet om att han nu slutar som domare.

Enligt Lerjéus är det ett beslut som vuxit fram under de senaste åren. Hotellnätterna har blivit många och de lediga helgerna få. Nu ser han fram emot mer tid med familjen i Skövde.

– Jag känner också att jag vill träna för att må gott, inte för att ligga på topp hela tiden. Så det finns många aspekter i det här, säger Michael Lerjéus.

Efter nyår kliver Lerjéus av planen som proffsdomare. Men tidig pension är det inte tal om. Siktet är inställt på Trängregementet i Skövde, en nygammal bekantskap: .

– Det är väl ingen hemlighet att jag försöker ta mig tillbaka till mitt gamla jobb i försvarsmakten här på trängregementet. Det är något jag har saknat de här åren. Så jag hoppas få börja om på ny kula där igen.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".