Naturhustoriska riksmuséet. Foto: Karolina Lek, Sveriges Radio.
Naturhustoriska riksmuséet. Foto: Karolina Lek, Sveriges Radio.

Museer föreslås få sälja och slänga föremål

2:10 min

Statliga museum måste i större utsträckning ges möjlighet att gallra bort föremål. Det föreslår den nya museiutredningen som presenterades på fredagen.

– Vi tror att det finns stora delar av samlingarna som inte har särskilt stort kulturhistoriskt eller ekonomiskt värde. Gallring innebär ju också att ge vidare föremål till andra museer, det handlar i första hand inte om att slänga eller sälja föremålen, säger Claes-Uno Frykholm, som lett utredningen.

På Naturhistoriska riksmuseet tittar en flicka förundrat på ett stort dinosaurieskelett. En bit därifrån springer två bröder runt och pekar på elefanter och fåglar från en svunnen tid. Ett av de små barnen ropar:

– Titta, den ser farlig ut!

Naturhistoriska är ett av alla de museer som berörs av den museiutredning som lämnades över till kulturminister Alice Bah Kuhnke.

Förslaget som rönt mest uppmärksamhet handlar om att museerna får större frihet att ge bort, sälja eller slänga föremål. Det kan till exempel handla om dubbletter, förstörda objekt eller okända föremål.

Johan Bodegård som är ställföreträdande chef på Naturhistoriska riskmuseet ser positivt på förslaget.

– Idag måste vi gå till regeringen och fråga varje gång vi ska göra oss av med något ur våra samlingar. Vi har över tio miljoner objekt och vi har ett löpande behov av att gallra, det skulle vara lättare om vi själva kan ta beslut vad som kan tas bort, säger Johan Bodegård.

Men vad som anses värdefullt kan ju ändras, finns det inte risk att ni gallrar bort något som om 100 år blir mycket värdefullt?

– Ja det skulle man väl säga men andra sidan är det väl ingen annan är vi på museerna som kan bedöma vad som är av värde och vad man kan gallra bort. Rent generellt kan man också säga att museimänniskor är väldigt försiktiga med att göra sig av med saker och ting, säger Johan Bodegård, ställföreträdande chef på Naturhistoriska riskmuseet.

Utredningen föreslår också att en särskild museimyndighet skapas med upp till 15 anställda och att en museilag införs. Bland annat för att säkerhetsställa att dom statliga museerna verkligen är fristående och inte på nåt sätt detaljstyrs av staten.

– Lagen behövs för att poängtera vikten av museisektorn coh lagen har också fördelen att den inte bara gäller de statliga museerna utan alla de offentliga museerna, säger Clas-Uno Frykholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista