En flirtig höstmeny på vilt, det bjuder Niclas Österberg på idag. Foto: Malin G Pettersson
1 av 3
En flirtig höstmeny på vilt, det bjuder Niclas Österberg på idag. Foto: Malin G Pettersson/Sveriges radio
Rotfruktsgnocchi, viltskav och pannacotta med krikongelé. Bild: Malin G Pettersson/Sveriges radio.
2 av 3
Rotfruktsgnocchi, viltskav och pannacotta med krikongelé. Bild: Malin G Pettersson/Sveriges radio.
Rotfruktsgnocchi står på matsedeln. Foto: Malin G Pettersson/Sveriges radio
3 av 3
Rotfruktsgnocchi står på matsedeln. Foto: Malin G Pettersson/Sveriges radio

Nicke-kock flirtar med höstmaten

P4 Skaraborgs huskock Niclas Österberg tar tag i höstens smaker, och tillagar viltskav med rotfruktsgnocchi, salviabräserad kyckling och toppar med panacotta med krikongelé.

Doften från radioköket är härlig. Nicke-Kock är på plats och det puttrar i grytorna. 

– Som vanligt har jag inte provat att laga det här förut, men jag tror att det ska bli gott, säger Niclas Österberg innan han fixar till gnocchin.

Här nedan kan du ta del av Niclas recept:


Viltskav med Rotfruktsgnocchi

4 port.

2 pkt (ca 250 gram) skav

1 pkt bacon

200 gram kantareller (eller annan god svamp)

1 gul lök

2 dl grädde

2 tsk grovmalen svartpeppar

3 msk messmör

2 msk hackad persilja

Stek svampen. Lyft upp svampen när vattnet kokat bort i pannan och svampen börjar "hoppa". Bryn renskavet i smör. Blanda i strimlad lök och strimlad bacon. Fräs ihop ordentligt. Lägg tillbaka svampen i stekpannan och späd med grädde. Smaka av med messmör, salt, grovmalen svartpeppar. Låt koka ihop något. Garnera tillredningen med persilja.

Rotfruktsgnocchi

1 kg rotfrukter

Ca 3,5 dl mjöl

2 ägg

Salt

Koka rotfrukterna med skalet på tills den är mjuk. Låt den svalna något, skala den och pressa den med potatispress. Blanda moset med ägg och salt, tillsätt sedan mjölet lite i taget och arbeta samman till en jämn, fast deg. Dela degen i 10 lika stora portioner och rulla dessa till tumstjocka längder. Skär längderna i 3 cm stora bitar och strö över mjöl. Räffla dem på översidan genom att pressa lätt med baksidan av en gaffel. Koka gnocchi, inte alltför många åt gången, i lätt sjudande, saltat vatten. När de stiger upp till ytan är de färdiga. Lyft upp dem med hålslev och låt dem rinna av väl.

Salviabräserad kyckling med grädde

2 port.

300 gram kyckling med ben (alternativt filé)

Salvia, helst färsk

3 dl grädde

Salt

Malen vitpeppar

Vitt vin

Viltfond 2 msk

Smör

 Lägg i en rejäl klick smör i din gjutjärnspanna/gryta. Fräs salvia hetsigt och ta upp den.

Salta och peppra kycklingen och bryn den på alla sidor som finns, oftast är det två stycken sidor…

Slå i grädden, låt koka upp, sänk värmen. Låt kycklingen med ben sjuda i ca 20 minuter. Använder du filé räcker det med ca 10 minuter.

Servera till ugnstekta rotfrukter, pasta eller till något annat du tycker om.


Pannacotta med Krikongelé

4 port

2 + 2 gelatinblad

Vaniljstång

1 dl strösocker

4 dl vispgrädde

2 dl krikonsaft, utspädd (alternativt lingondricka)

1 dl krikon, färska

 Lägg två stycken gelatinblad i blöt i 10 minuter och lägg de andra två bladen i blöt, gärna i en annan liten skål än de första två. Det kan underlätta för dig lite senare.

Koka upp grädde, hälften av krikonjuicen och den urskrapade vaniljstången och sjud under omrörning ca 5 minuter.

Fiska upp vaniljstängerna. Krama ur vattnet från gelatinbladen och rör ned gelatinet i den varma krämen.

Låt svalna något och häll upp smeten i glas på fot, typ vinglas. Låt svalna ytterligare och sätt in i kyl någon timma.

Under tiden pannacottan svalnar i kyl. Värm en dl krikonjuice, krama ur gelatinbladen och rör ned dessa i den varma krikonjuicen så att de smälter. Tillsätt och rör ned den andra decilitern krikonjuice.

Skeda försiktigt över denna ljusröda soppa på pannacottan och låt alltihopa svalna så hela tjottabalongen stelnar. Det tar några timmar.

 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".