Eva Riise är en av konstnärerna som ställer ut på offentliga platser i Skövde. Foto: Linnéa Frimodig/P4 Skaraborg Sveriges Radio
Eva Riise är en av konstnärerna som ställer ut på offentliga platser i Skövde. Foto: Linnéa Frimodig/P4 Skaraborg Sveriges Radio

Nu ska konsten ut på gatorna i Skövde

1:35 min

I projektet Skövde Art Space, ska bland annat tomma skyltfönster göras om till utställningsplatser. Detta för en levande stadsmiljö men också för att nå en bredare publik.

Fotografen och illustratören, Eva Riise från Säter utanför Skövde, är med och ställer ut.

– Jag tycker det är en rolig idé. Jag tycker vi behöver visa konst på så många platser man kan. Många är idag kanske lite rädda att gå in på ett galleri. De tror man måste kunna massor och köpa något. Nu är vi i ett skyltfönster, så här får man titta.

Roger Nordkvist och Gunborg Sköld promenerar på stan i Skövde. De går sällan till galleri eller på konstmuseum.

– Det ser trevligare ut när det är något i fönstren än att de står tomma. Det är ett sätt att få se konst, säger de om projektet.

Nej, tomma skyltfönster är ingen bra reklam för en stad så istället fyller man nu dessa platser med konst.

Tanken är att projektet, Skövde Art Space, ska flytta runt och finnas tillgängligt för så många konstnärer och åskådare som möjligt.

Skolgårdar och parkeringsplatser finns också med i framtidsplanerna, berättar Daniel Rapp från Next Skövde, som ligger bakom projektet.

– Det är ett dynamiskt projekt. Ett tomt skyltfönster eller en verksamhet som kanske vill göra något spännande med sitt fönster. Då ska de tänka konst och kultur. Det blir en mer spännande upplevelse för kunden och konstnären får chansen att exponera sina verk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista