Arbetsboden där Lisa Holm hittades död. Foto: Polisen
1 av 2
Arbetsboden där Lisa Holm hittades död. Foto: Polisen
Arbetsbodens placering på Martorp. Foto:Polisen
2 av 2
Arbetsbodens placering på Martorp. Foto:Polisen

Lisa Holms misstänkte mördare måste förklara dna

1:31 min

I ett förhör med Lisa Holms misstänkte mördare säger förhörsledaren att man fått jackpot i dna-träffar. Det tar flera minuter innan den åtalade svarar. 

Det är just dna-spåren som kommer bli den tyngsta bevisningen mot den mordmisstänkte 35-åringen. I ett av förhören som hålls med honom säger polisen att man i vanliga fall kanske har en eller två träffar, här är det som att dra i en jackpot-maskin och få full jackpot, säger förhörsledaren.

Mannen svarar med tystnad i två minuter och 48 sekunder innan han svarar: 

Oavsett vad jag säger så tror ni mig inte.

35-åringen står fast vid att han aldrig mött Lisa Holm.

Under rättegången, som börjar på onsdag, kommer han pressas hårt på varför hans dna och blod finns på kläder som satt på Lisa Holm när hon hittades död. Det finns på hennes jacka som hittades intryckt i en rishög vid Martorp, det finns dna både från 35-åringen och Lisa Holm på de blå repstumpar som hittats i den del av byggnaden där hon bragts om livet. Det är samma rep som satt i en snara runt hennes hals.

Lisa Holm skickade ett sms till sin pappas mobil klockan 18:23 om att hon skulle ta mopeden hem. Den här söndagen var första gången som hon på egen hand skulle ta sig till och från sommarjobbet på Kinnekulle. I jackfickan hade hon en lapp där hon skrivit ner vägen. Tre minuter senare råkar hon komma åt mobilen och ringer av misstag sin pappa. Han hör röster i bakgrunden och hur dottern säger "nu är det klart".

Genom tekniska spår och vittnesuppgifter växer händelseförloppet fram: personer som passerat kaféet har sett en tjej stå vid mopeden. Det finns ett vittne som sett en man vid ladan på andra sidan vägen och det finns flera vittnen som pekat ut en silverfärgad bil parkerad utmed ladan.

Enligt polisen har händelseförloppet varit snabbt. På något sätt tror man att Lisa Holm övermannats i eller nära ladan, kanske förlorar hon medvetandet. Därefter sätter gärningsmannen silvertejp över hennes mun och ett rep runt hennes hals.

Ett rör som sticker ut från väggen används vid själva gärningen och Lisa Holm dör av hängning. På röret i väggen hittas blod från 35-åringen och ett hårstrå från Lisa Holm.

En rulle med silvertejp hittas i en spiklåda ute i ladan och Lisa Holms dna hittas på rullen. Polisen ställer sig frågan om en okänd gärningsman skulle bemöda sig med att lägga tillbaks silvertejpen där den hämtats.

35-åringens enda förklaring till dna-fynden är att han har en arbetströja i ladan och att någon dragit tröjan mot Lisa Holm.

I den bil som åklagaren tror att kroppen fraktats i från mordplatsen till arbetsboden på Martorps gård finns däremot inga dna-spår. Där får åklagaren luta sig mot vittnen som sett en liknande bil och som även pekat ut 35-åringen som den som körde.

Inom loppet av en timme tror åklagaren att Lisa Holm överfallits, dödats och gömts undan i ett klädskåp i en arbetsbod några minuters bilväg från kaféet.

Redan på tisdagen tittar en man som är med i sökandet in i arbetsboden på Martorp. Han beskriver i polisförhör att långt gräs var fastklämt in under dörren. Därför tror han att byssjan är genomsökt.

Det är först på fredagen när Missing people hittar Lisa Holms jacka, hjälm och hörlurar i en rishög några meter från byssjan som den söks igenom grundligt. Polisens tekniker öppnar skåp efter skåp. Lisa Holms kropp syns inte vid första anblicken, detta är ett utrymme där en kropp rimligen inte får plats och kroppen är också väl täckt av klädbylten.

På golvet i byssjan syns släpspår i smutsen och framför skåpet står en dunk med bränsle. Dunkens placering gör att man med säkerhet vet att den har kommit dit efter det att kroppen tryckts in i skåpet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista