En katt sitter på ett bord fyllt av tomma ölburkar, matrester och skräp. Foto: Länsstyrelsen
Bilden är hämtad från ett djurskyddsärende. Foto: Länsstyrelsen

Regeringen vill minska pengarna till djurskyddet

1:13 min

Regeringen vill minska anslagen till djurskyddet i landet. Från och med årsskiftet kan länsstyrelsernas djurskydd få 30 miljoner kronor mindre till sin verksamhet.

För Västra Götalands del innebär minskningen 4,5 miljoner kronor mindre till länsstyrelsens djurskyddskontroller nästa år.

Det här påverkar kontrollanternas möjlighet att göra sitt jobb, säger Jenny Möller som är gruppchef på djurskyddet hos länsstyrelsen i Skara.

Hon tror att kontrollanterna kommer att tvingas göra tuffa val bland arbetsuppgifterna för att hinna med jobbet.

– Vi känner lite oro för hur vi ska klara av det. Vi upplever ju att vi har fullt upp nu. Vi måste göra en hård prioritering, vad vi ska lägga våra resurser på.

Akut vanvård kommer det finnas resurser till, säger hon, men när det gäller de anmälningar som kommer in om att djur far illa så kommer personalen att vara tvungna att välja.

– Vi kanske måste skicka brev till dem som blivit anmälda istället för att åka ut.

Uppföljningar av tidigare ärenden bland djurägare och det förebyggande arbetet inom lantbruket kommer att bli lidande, säger Jenny Möller.

– För oss blir det tydligt att vi inte kommer att göra lika många rutinkontroller som vi tidigare gjort. Det blir en direkt konsekvens av att pengarna minskar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista