A-traktorgänget i Tidaholm
Sara Ceder, Annelise Rötnes, William Blank och Felix Lidholm på Saras A-traktor. Foto: Christopher Johansson / Sveriges Radio

Nya regler för A-traktorer - måste besiktigas

"De lär väl gå säkrare på vägarna"
5:26 min

I gränslandet mellan moped och den riktiga bilen finns A-traktorn. P4 Skaraborg träffade ett gäng ägare i Tidaholm.

Nyckeln vrids om, vrålet startar men plötsligt tystnar motorn och en suck hörs inifrån förarhytten. Sara Ceder skakar på huvudet.

– Jag tror jag fick bensinstopp, säger hon och skrattar.

Vid sidan om den svarta A-traktorn står hennes kompisar William Blank, Annelise Rötnes och Felix Lidholm. De går på fordonsprogrammet på Rudbecksgymnasiet i Tidaholm. P4 Skaraborg träffar dem för att snacka om vilken roll A-traktorerna har i deras liv.

– Det är en frihet. Man träffar kompisar och åker på Epa-träffar, fortsätter Sara.

De där träffarna har också fått kommunen att agera visar det sig.

– Vi har fått en egen plats att vara på nu av kommunen. Vi har ju varit på Coop-parkeringen men den stänger klockan 22 och folk har stört sig, säger Annelise.

Nya besiktningsregler väntar A-traktorägare. Vartannat år ska fordonen besiktigas enligt Transportstyrelsen. William Blank och Felix Lidholm tror det både kan vara bra och dåligt.

– Det lär väl gå lite säkrare på vägarna, säger William.

– Jag tror att priset kommer sjunka på dem. Ingen kommer att orka meka med dem och färdigställa för besiktning eftersom man inte har någon inkomst, säger Felix.

Sara går tillbaka till förarsätet och vrider om nyckeln igen. Motorn hostar några sekunder. Sen tystnar den.

Vart tar du vägen nu då?

– Ja, till bensinstationen, haha.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".