Profylaxtandsköterska Maritha Sjöberg ber tvåårige Frank borsta sina tänder. Foto: Linnéa Frimodig/ Sveriges Radio
Profylaxtandsköterska Maritha Sjöberg ber tvåårige Frank borsta sina tänder. Foto: Linnéa Frimodig/ Sveriges Radio

Fler tandkontroller på små barn i Västra Götaland

1:45 min

Folktandvården i Västra Götaland har under året infört en extra tandkontroll för barn som fyllt två. Små barns tänder är inte så friska som man trott.

Tidigare har små barn blivit kallade till tandläkaren vid ett och tre-års ålder, men från och med i år har även tvååringar blivit kallade till munhälsobedömning.

– Blir det karies i en mjölktand så går det snabbt. En mjölktand har tunnare emalj än en vuxentand så det kan bli ett stort hål ganska fort faktiskt, säger Maritha Sjöberg, profylaxtandsköterska på folktandvården i Mariestad.

Förekommer det att treåringar behöver laga hål?

– Ja det gör det. De tänderna ska sitta upp till tolv, tretton år så det kan ställa till stora besvär om man inte gör något åt det.

Frank är två och ett halvt, han sitter i mammas knä och håller båda sina händer över munnen.

När han får en tandborste med lite tandkräm på av Maritha går det bättre.

När Frank borstar sina tänder passar Maritha Sjöberg på att titta i munnen. Hon frågar Franks mamma om tandborstning och matvanor.

– Barns vanor vad gäller mat och dryck präglas i unga åldrar. Ett barn i två-års åldern som inte borstat ordentligt har betydligt mer karies upp i 15-års åldern. Så det hänger i, säger Maritha Sjöberg.

Linnéa Frimodig
linnea.frimodig@sverigesradio.se


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista