En vanvårdad ko vadar i gödsel i ett djurskyddsärende på Gotland. Foto: Gunnar Nyberg/Hemlin
Arkivbild från ett djurskyddsärende på Gotland. Foto: Gunnar Nyberg/Hemlin

Experten: Risken ökar att man missar djurens lidande

Frida Lundmark: Arbetssituationen är redan ansträngd
2:58 min

Mindre pengar till tillsyn inom lantbruket kan leda till att vanvård av djur upptäcks i ett sent skede, menar en djurskyddsexpert.

Frida Lundmark, doktorand på SLU i Skara med djurskydd som sitt specialämne, är förvånad över att regeringen vill dra ned på pengarna till djurskyddskontrollerna.

– Min första tanke var att det kändes tämligen om omotiverat. Det är ju inte så att länsstyrelsens djurskyddskontrollanter har för mycket resurser i dag, säger hon.

Hennes största farhåga är att myndigheten inte kommer hinna med alla arbetsuppgifter och därför måste dra ned på det förebyggande arbetet och missar djurens lidande.

– Man får helt enkelt göra fler akututryckningar, till ställen där man på ett eller annat sätt fått veta att här far djuren illa. Då är man ju redan för sent ute. Där skulle man ha behövt vara för länge sedan.

Hon betonar också påfrestningen i arbetssituationen för personalen med minskade resurser, att inte kunna rekrytera medarbetare eller ersätta kollegor vid sjukskrivning eller föräldraledighet.

– Just det här att bara åka ut på anmälningsärenden där djur far illa är en väldigt tung situation, för det är jobbigt att se djur ha det så. Så jag ser många faror med att minska resurserna, säger Frida Lundmark.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".