Åsa Hjelmström med dottern Melody och fyraårige sonen William. Foto: Mats Öfwerström / Sveriges Radio
1 av 3
Åsa Hjelmström med dottern Melody och sonen William. Foto: Mats Öfwerström / Sveriges Radio
kattungen Simba. Foto: Privat
2 av 3
Simba. Foto: Privat
Kattungen Simba (till höger) tillsammans med systern Gizmo innan han såldes. Foto: Privat
3 av 3
Kattungen Simba (till höger) tillsammans med systern Gizmo innan han såldes. Foto: Privat

Kattplågaren köpte Åsas kattunge

3:32 min

Utredningen mot den Skövdebo som är häktad för att ha plågat ihjäl 16 katter fortsätter. Nu undersöker polisen om fler katter kan ha dödats.

– Vi fortsätter att arbeta med att identifiera säljare. Om någon tror sig ha sålt en katt till den här personen får man gärna höra av sig till polisen, säger kammaråklagare Jennifer Hasselroth.

Vid husrannsakan hemma hos mannen hittades bland annat ett köpekontrakt på kattungen Simba från den 3 oktober. P4 Skaraborg har besökt säljaren, Åsa Hjelmström i Tidan.

"Söta katter söker kärleksfulla hem", var rubriken på den Blocketannons hon lagt ut.

– Så kom han då. Han verkade väldigt snäll och trevlig. Han var jättesnäll mot katterna, så det kändes jättebra för mig när jag lämnade katten. Jag trodde han skulle få ett jättebra hem, säger Åsa Hjelmström.

I efterhand har det visat sig att mannen dagen innan besökt Matilda Lindgren i Varola. Hon hade ute en annons på sex kattungar som var till salu, och mannen hade ringt och sagt att han var intresserad av en hankatt.

– Han kom hem på fredag kväll den 2 oktober och hämtade katten. Jag fick ett bra intryck av honom, säger Lindgren.

Tills hon märkte att det också fattades en vuxen katt när mannen åkt.

– Min katt sprang ut samtidigt som han åkte. På lördagmorgonen så kom inte min katt när jag ropade efter henne. Det gör hon alltid. Magkänslan sa att något var fel.

Efter fyra dagar kontaktade hon mannen och frågade om han sett var katten tog vägen när han åkte, men det hade inte mannen.

– Då efterlyste jag katten på sociala medier, och då hörde han av sig och sa att han varit och besiktigat bilen och då hade dom hittat en katt fastklämd i bilen.

– Jag tyckte allt lät så konstigt. Han kunde inte säga vid vilken besiktning han varit, och han kunde inte säga var katten suttit.

I själva verket misstänker polisen att han passat på att stjäla den vuxna katten och att han dödat den, precis som med övriga katter. 

– Jag hittar inga ord. Jag är så ledsen och besviken, säger Matilda Lindgren.

Åsa Hjelmström:

– Man blir arg, ledsen och förtvivlad. Jag tror att det här var någonting han njöt av. Han kände sig som en gud. Så brukar det vara med dom som vill döda. De får en kick av det och känner makt.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista