Foto: Roland Svensson/SLA
Gabriel Byström, P4 Skaraborg, Karin Eriksson, Mariestads-Tidningen Peter Henriksson, SLA Foto: Roland Svensson/SLA
#tystnaden

Unikt samarbete för det fria ordet

Hur står det till med meddelarfriheten i Skaraborg? Vågar offentliganställda vända sig till media? Idag börjar vår stora granskning #tystnaden som vi gör tillsammans med Mariestads-Tidningen och Skaraborgs Allehanda.

Hör av dig med din berättelse till  våra reportrar Tomas Ek eller Sten Lillieström

Egentligen borde det inte vara särskilt komplicerat. Den svenska meddelarfriheten är reglerad i två av våra fyra grundlagar, tryckfrihetsförordningen och yttrandefrihetsgrundlagen. Ett starkare juridiskt skydd går inte att få.

Anledningen är enkel. Det öppna, fria, demokratiska samhället är beroende av den syresättning som det innebär att vem som helst kan vända sig till ett medieföretag och skyddas av det som kallas källskydd. För den som är offentliganställd är tryggheten ännu starkare, där får en chef inte efterforska en källa om en anställd vänt sig till ett medieföretag och påtalat brister på sin arbetsplats.

Frågan är hur det ser ut i verkligheten. Om man frågar offentliganställda i Skaraborg. Känner de till sina rättigheter? Vågar de lita på att de inte drabbas av repressalier om de vänder sig till en tidning, till radio eller tv med sina berättelser?

Vågar de tro att ett larm om missförhållanden på en arbetsplats inte får några konsekvenser för nästa lönesamtal eller när en attraktiv tjänst ska utannonseras?

Vi bestämde oss för att ta reda på det. Och vi bestämde oss för att göra det tillsammans. Under hösten har undersökningsföretaget Ipsos på uppdrag av Mariestads-Tidningen, Skaraborgs Allehanda och P4 Skaraborg undersökt hur det ser ut med tystnaden i Skaraborg.

Det är en ovanlig satsning. Ovanlig därför att vi i vanliga fall är konkurrenter på nyhetsmarknaden. Den här gången har vi beställt en gemensam undersökning. Vi har gjort det därför att vi velat sätta ljuset på ett problem som kan få omfattande konsekvenser för hela samhället. Vi har gjort det för att vi tror att frågan om tystnad, om meddelarfrihet, om rädsla för repressalier måste diskuteras på ett helt annat sätt än tidigare just därför att konsekvenserna för ett samhälle riskerar att bli så stora om inte det här fungerar.

Den närmaste tiden kommer vi att skriva och rapportera i radio om hur det ser ut i Skaraborg. Utgångspunkten är undersökningen. Utifrån den har varje medieföretag gjort helt fristående journalistik.

Det finns dessvärre skäl att vara orolig. Sex av tio vet inte vad meddelarfrihet är för något. Tre av tio tror att en offentlig arbetsgivare får efterforska källor vilket är ett grundlagsbrott.  En av tio uppger att de drabbats av repressalier för att de kritiserat verksamheten.

För den som inte tycker att öppenhet och insyn i det offentliga är särskilt viktigt är det siffror att glädja sig åt. För alla andra är resultatet oroande. Nu börjar granskningen av tystnaden i Skaraborg.

Meddelarfrihet

Meddelarfrihet eller meddelarskydd brukar vi kalla det när en offentligt anställd får lov att vända sig till media och berätta något som på papperet är hemligt.

Men egentligen har alla rätt att vända sig media och lämna uppgifter. Alla har också meddelarskydd - den som tar emot ett tips får inte avslöja källan om hen vill vara anonym.


Vilka omfattas av rätten att meddela och offentliggöra uppgifter?


Den gäller för anställda på:


Statliga myndigheter
Kommunala myndigheter,
Kommunala bolag som kommunen har ett avgörande beslutanderätt över.


Den gäller inte:


Statliga bolag
Privatanställda i offentligt finansierad verksamhet
Privat verksamhet i övrigt


Vad innebär rätten att meddela och offentliggöra uppgifter?


Förenklat kan man säga att en tjänsteman har rätt att läsa ur en hemlig handling under förutsättning att det är ägnat för publicering.


När gäller den här rätten?


Det framgår av offentlighets- och sekretesslagen. Det finns undantag från rätten att meddela och offentliggöra uppgifter. Det gäller bland annat rikets säkerhet med mera.

Till det här är knutet ett så kallat efterforskningsförbud, det vill säga att en myndighet inte får försöka forska efter den som utnyttjat den här rätten.

Källa: Svenska journalistförbundet

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista