En siklöja med rommen urpressad hålls upp mot kameran. Rommen är orange och ser ut lite som kaviar. Foto: Annelie Hüllert-Storm/Sveriges Radio
1 av 4
Nypressad löjrom. Foto: Annelie Hüllert-Storm/Sveriges Radio
Ida Kjellén och Jenny Karlsson tittar in i kameran. De båda jobbar med att klämma ut löjrom. Foto: Annelie Hüllert-Storm/Sveriges Radio
2 av 4
T.v Ida Kjellén och t.h Jenny Karlsson. Båda jobbar med att klämma ur löjrom ur siklöjor. Foto: Annelie Hüllert-Storm/Sveriges Radio
På bilden syns ett stort bord med jättemånga siklöjor på, som ligger huller om buller. Foto: Annelie Hüllert-Storm/Sveriges Radio
4 av 4
Ett bord med siklöja som ska tömmas på rom. Foto: Annelie Hüllert-Storm/Sveriges Radio

Löjrommens dag firades på Kållandsö

Yrkesfiskaren Tommy Möller: Det smakar som klart källvatten med lite saltsmak.
0:52 min

Igår var det tredje året som det firades löjrommens dag ute i Spikens hamn på Kållandsö i Lidköping. En dag då besökarna bland annat får se hur den eftertraktade löjrommen tas tillvara.

Traditionen att utvinna rom från siklöjorna i Vänern började under 60-talet. En man från Kalix kom på besök i Spikens hamn och det var han som visade hur yrkesfiskarna skulle ta till vara på den eftertraktade rommen.

Ida Kjellén är en av dem som arbetar som klämmare. Hon klämmer ur rommen ur fiskarna.

– Du håller fisken upp och ned och trycker den på mitten, så får du ut rommen, förklarar hon.

Tommy Möller har varit yrkesfiskare i drygt trettio år. Han berättar att under 80-talet så var siklöjan ett omtyckt inslag i kostcirkeln, men under årens lopp har den fallit i glömska. Idag blir den mat till minkar.

Tommy Möller själv tycker att siklöjan är en god måltid, men han föredrar löjrommen. Som han beskriver så här:

– Som klart källvatten med lite saltsmak.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".