Leif GW Persson. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Leif GW Persson, kriminolog. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Leif GW Persson om morden på Hökensås

1:46 min

Att någon begår fyra mord är mycket ovanligt. I morgon åtalas den man som misstänks för dubbelmorden på Hökensås och i Norrahammar.

Författaren och kriminologen Leif GW Persson menar att fallet redan är svensk kriminalhistoria.

– Det är då motivbilden. En bedragare som plötsligt övergår till den grövsta formen av våld. Det är relationen mellan offer och gärningsman som är långt ifrån typisk. Det är hans tidigare bakgrund och hans ålder inte minst. 

Det var i slutet av maj som ett par i 70-års åldern hittades döda efter en villabrand i Norrhammar. Ganska snart misstänkte polisen att paret blivit mördade. Tio dagar senare grips en 51-årig man hemmahörande i Jönköpingstrakten. Mannen, som sysslade med finanser och att placera pengar, var tidigare ostraffad. När polisen förhör honom gör han vissa medgivanden.

I slutet av juni börjar man misstänka att han är inblandad i ytterligare ett dubbelmord. Det gäller ett par som hittades döda i ett hus i samband med en brand i Hökensås. Enligt Leif GW Persson så är det ytterst ovanligt att någon begår fyra mord i Sverige. Att orsaken eventuellt skulle vara ekonomiska bedrägerier gör morden i så fall helt unika.

Om det hade varit narkotika eller sviken kärlek, den typen av affärer finns ett återkommande och inte ovanligt våldsinslag men i den här typen av affärer är det mycket sällsynt, säger Leif GW Persson.

Dubbelmorden i Norrhammar och Hökensås kommer gå till svensk kriminalhistoria och kan vara unikt, tror Leif GW Persson.

 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista