Beslutet från Justitiekanslern.
1 av 2
Beslutet från Justitiekanslern där Skövde kritiseras.
Skövdes personalchef böjer sig för JK:s kritik.
2 av 2
Skövdes personalchef böjer sig för JK:s kritik.

Justitiekanslerns kritik mot Skövde kommun

1:32 min

Skövde kommun har fått kritik av Justitiekanslern. Orsak: Personalchef Bo Räftegård hade skriftligen uttryckt sig på ett sätt som kunde uppfattas som att han ifrågasatte ett fackligt ombuds rätt att prata med medier.

Bo Räftegård själv medger att han vid tillfället inte hade full koll:

– I så fall hade ju inte skrivit som jag gjorde, det är väl det enkla svaret, säger Bo Räftegård.

I en förhandlingsframställan från 2014 begär Räftegård MBL-förhandling med facket. Det ska gälla en facklig förtroendeman som enligt Räftegård skulle ha missbrukat sin ställning och spridit felaktiga uppgifter. Kommunen angav också ett skadeståndsanspråk.
Problemet är bara att så får man inte säga eller skriva. Då låter det som att kommunen ifrågasätter facklig förtroendemans meddelarfrihet. Bo Räftegård böjer sig för Justitiekanslerns kritik men menar att han egentligen har full koll på meddelarfriheten.

– Det är inget nytt att meddelarfriheten finns. Men det handlar ju om mitt sätt att uttrycka mig i förhandlingsframställan.

Frågan är då - om inte ens en personalchef i en kommun som Skövde alltid har koll på lagen: Hur stor är då risken att andra chefer på lägre nivå inte heller har koll på vilka rättigheter de anställda har? Att hans eget misstag skulle vara ett tecken på tystnadskultur tror han inte:

– Ser man oegentligheter ska det lyftas. Får man inte gehör internt måste man gå någon annanstans. Det hoppas jag verkligen att det fungerar så i vår kommun.



Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista