Inbrottstjuv. Foto: Anders Wiklund/TT
Tjuvarna har lärt sig att sovrum ofta är olarmade. Foto: Anders Wiklund/TT

76 bostadsinbrott på åtta veckor

Polisen: De går ofta bara in i sovrummen
1:18 min

Polisen i östra Skaraborg ber nu invånarna om hjälp med att få fast inbrottstjuvarna. Man tror att det är flera olika grupperingar i farten.

De senaste åtta veckorna har polisen, enbart i östra Skaraborg, fått in anmälningar om 76 fullbordade bostadsinbrott. Under samma period förra året anmäldes 51 inbrott.

Magnus Karlsson, som är utredningssamordnare på polisen i östra Skaraborg, säger att man också sett en likhet mellan många av de här fallen - att tjuven enbart går in i villans sovrum.

– Oftast är inte sovrummen larmade, även om fastigheten har villalarm. Man rör sig inte i andra delar av fastigheten, utan söker igenom sovrummet. Man kanske har armbandsur och smycken i sitt sovrum, säger Karlsson.

Polisen har en del spår att arbeta vidare med, men på torsdagen hölls en pressträff om det här i Skövde för att via media få hjälp med fler iakttagelser och tips från allmänheten. Magnus Karlsson tror att det rör sig om flera olika konstellationer av tjuvar som är i farten.

De orter i Skaraborg som varit hårdast drabbade hittills är Skövde Falköping och Hjo. De flesta inbrotten tenderar också att ske mellan klockan 14 och 20.

De här uppgifterna som presenterades i dag gäller östra Skaraborg, men enligt Karlsson är situationen ungefär likadan i västra Skaraborg.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".