#tystnaden

Cheferna till svars om tystnaden på sjukhuset

15 min

Det finns en tystnadskultur på Skaraborgs Sjukhus. Det är det många som vittnat om i vår granskning av #tystnaden. Men sjukhusdirektören menar att det är precis tvärtom.

Vi har träffat sjuksköterskan Petra vid Skaraborgs sjukhus, som inte vill framträda med sitt namn eller sin egen röst. Vi har låtit en skådespelare läsa in hennes svar i en intervju du kan höra här.

– Jag är rädd för att bli stämplad som bråkmakare. Jag kan få svårigheter om jag vill söka jobb på en annan avdelning, till exempel, berättar hon.

I P4 nu i eftermiddags ställdes sjukhusdirektören Lars Johansson och HR-chefen Peder Yderhag mot väggen om den tystnadskultur som så många andra vittnar om i telefon och i mejl till redaktionen.

Lars Johansson har en helt annan bild av klimatet.

- Den senaste undersökningen bland personalen i regionen visar att nio av tio tycker att de kan ha synpunkter på information som deras närmaste chef ger.

Sjuksköterskan Viveka Karlberg anser att den nuvarande organisationen innebär att man byggt in en tystnadskultur.

– Man har idag en industriell organisation som gör att det är svårt för de på golvet att göra sin stämma  hörd.

Hon sa också att hon själv drabbats negativt, eftersom hon flera gånger medverkat i kritiska artiklar i media.

– Jag har sökt andra tjänster, men trots 20 års erfarenhet och bra referenser har jag aldrig kallats till intervju, säger hon.

– Det hoppas jag inte att det kan ha gått till så, svarade Lars Johansson.

P4 Skaraborg har fått mejl från flera anställda på ortopedavdelningen vid Skaraborgs sjukhus som berättar om en långvarig konflikt där. Sjukskrivningar, anklagelser om mobbning är sådana exempel som anonyma anställda berättar om.

I somras gjordes en kartläggning av den psykosociala arbetsmiljön. Ett återkommande tema i intervjuerna på ortopeden är att man saknar information om vad som är på gång och vad som händer i konflikten.

– Jag håller inte alls med om den bilden. Vi har jobbat mycket med att just informera och hålla personalen på den avdelningen uppdaterad, säger Lars Johansson.