Kriminellt nätverk eller ett påhitt - punkt för rekordknarkhärvan i rätten

3:10 min

I dag var det den 17:e och sista rättegångsdagen som avhandlade det hittills största beslaget av narkotika i Skaraborg - totalt nästan 40 kilo amfetamin och ett kilo kokain.

Ett kriminellt nätverk med tydlig struktur och omfattande narkotikahandel, vapenhot och indrivning - så har åklagarna beskrivit kärnan i La bella omertà.
En skrivbordsprodukt som aldrig sattes i bruk och bevisning som bygger på folk som pratar för att rädda sitt eget skinn menar försvaret:
– La bella omertà, ja den fanns men inte som någon organisation utan mer som en skrivbordsprodukt. La bella fantasia snarare, sa advokat Peter Stierna.

Han företräder huvudmannen, en 29-åring som beskrivs som Skövdes knarkkung och som pekas ut som ledare för La bella omertà som betyder "den vackra tystnaden", ett begrepp med ursprung i den sicilianska maffian. Namnet och upplägget skapades när 29-åringen avtjänade straff för ett tidigare narkotikabrott. 
– Tre uttråkade killar avtjänade tillsammans fängelsestraff och de började leka ihop det här, berättade Stierna. 

– Jag förstår polisens och åklagarens uppfattning att jösses, här ligger en plan för en kriminell organisation. Men tyvärr, det är ett påhitt utan stöd i verkligheten och därmed sprack den illusionen att man skulle ha krossat ett kriminellt nätverk. 


29-åringen har tagit på sig kokainbeslaget och räknar med att få avtjäna flera år i fängelse, men tolv år som åklagarna yrkat på bestreds av advokat Peter Stierna:
– Man kan inte döma på en spekulation om att han skulle vara någon slags ledare. XX ska naturligtvis dömas för det han erkänt, inget annat!

I slutet av januari greps och häktades flera personer. Fem av dem sitter fortfarande häktade misstänkta för att ha hanterat stora summor kontanter, narkotika och vapen.  Mellan Mariestad och Skövde hittades det stora amfetaminpartiet gömt i en resväska i ett uthus där en av de inblandade bor.

Denne man är själv häktad och riskerar fängelse. Han beskrivs av sin försvarare som skötsam men som dragits in i något som han försökt ta sig ur. Mannen ska ha hotats när han försökt lämna tillbaka ett parti amfetamin som han skulle sälja.
– Det funkar inte så, sa de. Min klient blev förevisad en k-pist som de kallar för skorpan och han kände en hotsituation, sa advokat Tomas Berner. 

Advokat Peter Stierna hade gjort en egen uträkning kring hur omfattande amfetaminbeslaget verkligen var och sa i rättssalen att 97% av narkotikan innehåller en icke straffbar substans, bara 3% var aktiv substans. Amfetaminet var alltså så dåligt och utblandat att det i princip landar på ett kilo rent amfetamin, menade han.

– Och då är sensationen inte lika stor. 

I rättssalen har få vittnen velat berätta det de sagt i förhör och detta var försvararna inte sena att påpeka för rätten idag. 
Advokat Leif Almquist försvarar en av de häktade där det yrkats på nio års fängelse:

– Åklagarna har haft ett helikopterperspektiv. De har sett det från ovan och tyckt sig se ett mönster. Man måste komma ner till marken, finns det konkreta jordnära bevis?

Försvarsadvokaten räknade upp en rad åtgärder som polisen utfört under utredningens gång. Det har tagits fram 50 000 sekvenser av telefonavlyssningar och sms, kameraövervakningar och spaningar. 


– Trots allt det här så finns det ingenting över huvud taget, sa försvarsadvokat Leif Almquist under sin slutplädering. 

Senast på fredag klockan 11 ska rätten meddela beslut i häktningsfrågan och dom meddelas den tredje december.