Ulla Andersson
Ulla Andersson valde att sluta jobba.

Ulla slog larm - Falköping svarade med omplacering

"Man blir inte uppsagd men man flyttas"
1:36 min

Ulla Andersson slog larm till myndigheter om missförhållanden på sin arbetsplats inom äldreomsorgen i Falköpings kommun. Resultatet blev att Ulla omplacerades. - En ren bestraffning, säger hon.

Hon slog larm till Arbetsmiljöverket och Inspektionen för vård och omsorg om den underbemanning som hon och hennes kollegor menade var ett hot för alla.

– De boende for illa, vi i personalen for illa. Enhetschefen och kommunen gjorde ingenting. Vi försökte på alla tänkbara sätt, berättar hon.

Kort efter att hon kopplat in Arbetsmiljöverket och Inspektionen för vård och omsorg blev det bättre.
Men för Ulla blev det tvärtom. Hon som jobbat i många år och med massor av kompetens blev plötsligt omplacerad i samband med en omorganisation där alla skulle söka sina tjänster.
Hon omplacerades till en tjänst som inte ens var att betrakta som en fast tjänst:

- Jag var resurs där, och när den resursen förmodligen inte behövdes längre så visste jag inte vad som skulle hända med mig.

Hon sätter omplaceringen i samband med att det var hon som slog larm om missförhållandena och bestämde sig för att gå i tidig pension. Eftersom hon inte var beroende av inkomsten kunde hon göra det valet. 
Att vara beroende av sin lön är det som gör att många väljer att vara tysta, säger hon:


- Jag skrev mitt namn på allt. Jag gick till IVO med mitt namn, bara för att skydda mina arbetskamrater. Jag klarar mig utan att jobba i den här kommunen men mina arbetskamrater som kanske har barn hus hem…. det går inte.

– Man blir inte uppsagd men man kan flyttas till ställen så att man blir utbränd till slut. Det går inte, man klarar inte av att jobba kvar.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".