Första kvinnoprästen i Skara stift: Har omvänt många

12 min

Två busslaster kom från Borås för att se den första kvinnan i Skara stift prästvigas. Efter 42 år i Guds tjänst tar Dora Wikner nu av sig prästkragen och tackar för sig.

Under hela Dora Wikners uppväxt drömde hon om att bli sjuksköterska. Ett arbete där hon tänkte sig att hon vandrade mellan patienterna, talade lugnande till dem och la sin svala hand på deras heta pannor.

Sista sommaren i gymnasiet jobbade hon som sjukvårdsbiträde och såg att hennes sjuksköterskekollegor mest satt inne i sina glasburar och skrev en massa papper. Det var inte alls vad hon hade tänkt sig.

– Tanken kom till mig, man kan kalla det för en Guds kallelse, att bli präst. Vilket förvånade både mig själv och min omgivning. Men ju mer jag tänkte på det, desto starkare växte det i mig. Så, så fick det bli, säger Dora Wikner.

Första kvinnan i Skara stift att prästvigas
År 1973 blev Dora Wikner den första kvinnan att prästvigas i Skara stift. 24 år gammal och i en tid då kvinnoprästmotståndet var stort valde hon att följa sitt kall.

– Det var två prästvigningar den dagen, då tre av mina prästvigningskamrater inte kunde tänka sig att prästvigas tillsammans med en kvinna, säger Dora Wikner.

Genom åren som präst har Dora Wikner upplevt motståndet på nära håll och trots att det gått 57 år sedan det blev tillåtet för kvinnor att bli präst, så finns en del av motståndet kvar än idag.

– Nu finns det mer i hemlighet och det har förändrats väldigt mycket. Nu är det till exempel så att om någon motsätter sig att samarbeta med en kvinnlig präst, så får de inte prästvigas, säger Dora Wikner.

Tar av sig prästkragen
Under sina 42 och ett halvt år inom Svenska kyrkan går Dora Wikner nu i pension. Söndagen den 15 november håller hon sin avskedspredikan i Gustav Adolfs kyrka i Borås och första advent håller hon sin sista gudstjänst i tjänsten i Dammsvedjans kyrka. Och Dora Wikner ångrar inte för en sekund att hon valde bort sjuksköterskeyrket för att bli präst.

– Jag har lärt mig väldigt mycket om livet, mig själv och om Gud. Det har varit fantastiska år på många sätt. Nu vet jag inte vad som väntar. Jag är lite som en tonåring, som söker efter vem jag egentligen är och vad jag vill med mitt liv och nu får jag möjligheten att komma underfund med det, säger Dora Wikner.

– Det är en frihet, men också lite skrämmande eller snarare spännande. Jag säger inte upp bekantskapen med Gud, utan han kommer att vara med mig och jag med honom så länge jag lever.