SD vill stoppa skolteater

1:40 min

Nästa vecka ska Regionteater väst besöka högstadieskolor i Essunga och Hjo med en pjäs om fascism. Men Sverigedemokraterna vill att pjäsen stoppas.

– Syftet är att svartmåla ett politiskt parti genom att kalla dom för rasister och försöka leda det i bevis. Det är baktaleri, säger Patric Silfverklinga, SD-ledamot i Västra Götalandsregionens kulturnämnd.

Får man inte spela teater utan att det godkänns av SD först ? 

– Självklart, men det är ingen likabehandling. Man väljer ut ett parti och använder skattemedel med att sprida propaganda om partiet till högstadieelever i skolan.

Under hösten besöker Regionteatern högstadieskolor i Västra Götaland med en berättelse om fascism. Där får man följa utvecklingen från franska revolutionen fram till fascismens födelse år och vidare genom det dramatiska 1900-talet.

Enligt Regionteatern så undersöker föreställningen bland annat om Stefan Löfven hade rätt i sitt uttalande från förra året, om att det sitter ett fascistiskt parti i Sveriges riksdag och att det partiet heter Sverigedemokraterna.

Patric Silfverklinga kräver nu i en interpellation att pjäsen stoppas.

– Vi vill att den ska upphöra tillfälligt för att titta på om skattemedel ska användas på det här sättet.

Ni vill censurera pjäsen ?

– Nej, vi vill ta reda på om skattemedel ska användas till detta.

Vad ska en pjäs som finansieras med skattemedel handla om ?

– Om vad som helst, men den får inte bara vara ensidig och vräka ur sig sin propaganda om ett parti.

Men att stoppa regionteaterns pjäs är inte aktuellt. Det säger Conny Brännberg, (KD) ordförande i Västra Götalandsregionens kulturnämnd.

– Konstnärer måste ha väldigt stor frihet vad de gestaltar. Politisk ideologi måste man få debattera. Utgångspunkten är ju vad Stefan Löfven anser om SD.

Hur går ni vidare nu?

– Det finns en konstnärlig ledning som gjort noggranna bedömningar. Att vi från politiken skulle gå in och säga att det är olämpligt, att göra en politisk överprövning av konstnärer, är för mig främmande.

Den 24 november ska regionen ha en diskussion angående interpellationen.