Försvararen till Lisa Holms misstänkte mördare begär 900 000 i ersättning

3:11 min

Advokat Inger Rönnbäck begär 900 000 kronor för sitt arbete med att försvara den 35-åring som misstänks för mordet på Lisa Holm. P4 Skaraborg har granskat hennes kostnadsberäkning och där framgår att hon vill ha betalt för tid som hon medverkat i media.

903 396 kronor, det är vad den mordmisstänkte 35-åringens advokat kräver för sitt arbete som försvarare i det uppmärksammade rättsfallet kring mordet på Lisa Holm.

I en lång text preciserar Inger Rönnbäck sitt arbete, totalt har hon lagt 448 timmar på förhör, förhandlingar, genomläsning av utredningen med mera.

Rönnbäck vill också ha betalt för den tid det tagit att svara på frågor och medverka i media. Även om hon inte har satt exakt tidsåtgång för detta så tar hon upp det på 24 ställen i sin kostnadsberäkning.

Detta är hon ensam om; varken advokaterna som företrätt de tidigare misstänta i målet eller familjen Holms målsägarbiträde har ställt sådana krav på ersättning.

Rönnbäck menar att mediebevakningen varit svår att hantera, och skriver att när polis och åklagare uttalat sig så har trycket ökat. Hon har tvingats svara då media till stor del ringt från skyddat nummer, skriver hon.

I sin plädering i tingsrätten gav hon dessutom en känga till massmedia:
– Tingsrätten kommer inte tänka på vad Leif GW Persson har sagt och inte heller vad massmedia skrivit och sagt när de sätter sig och skriver sin dom. Han är redan dömd, pressen har missat att vi har domstolar i Sverige.

Inger Rönnbäck avböjer en kommentar i P4 Skaraborg men säger att detta är första gången hon ställer krav på ersättning för medverkan i media.

En annan kostnad för försvaret är de experter som hon tagit hjälp av. Pensionerade kriminalkommissarien Jan Olsson fick granska polisens utredning.

Prislappen för kriminalkonsulten Olsson landar på 39 146 kronor; 35 timmar har han lagt på att jobba med fallet. För läkaren Martina Frisk, som gick igenom den rättsmedicinska delen, slutade notan på 13 250 kronor.

Målsägarbiträdet Tore Brandtler kräver 165 966 kronor för sitt jobb att företräda familjen Holm. Den yngre broderns advokat Thomas Ört begär 228 353 kronor och Peter Falck, advokaten till den mordmisstänktes fru, begär 89 678 kronor.

Tingsrätten meddelar dom i målet nu på tisdag och där kommer rätten ta ställning till de inlämnade kostnadsräkningarna.

Den som döms för brott ska betala hela eller delar av kostnaden för försvar och målsägarbiträde. Det är rätten som beslutar beloppets storlek och då tar man hänsyn till den dömdes återbetalningsförmåga. Om man frias kan ersättningen falla på staten. 

Alla kostnader är inklusive moms.