Backman derbyhjälte för Villa Lidköping

3:02 min

Villa Lidköping är ny serieledare i bandyns elitserie efter seger med 6-3 i derbyt borta mot Vänersborg. Matchhjälte blev mycket överraskande försvararen Tobias Backman som med sitt första elitseriemål sänkte lokalrivalen.

Villa Lidköping och Vänersborg bjöd upp till en riktig derbyrysare väl värd fredag den 13:e i en match som svängde målmässigt hela fyra gånger och som inte avgjordes förrän precis i slutminuten.

Villa kämpade för att försvara sin 4-3 ledning då klockan tickade upp mot 90 minuter och Vänersborg, som satte två av sina tre mål på hörnor, skapade en hörna med chans till att kvittera.

Men istället för en utjämning så kunde Villa bryta och vända på spelet och Martin Johansson spelade upp bollen till Tobias Backman som precis kom in från utvisningsbåset.

Backman kunde skrinna fri från mittlinjen och ställdes mot den förre Villakeepern David Borvall som han gjorde bort och la in 5-3 och segern var i hamn.

Vänersborg protesterade högljutt och menade att Backman var offside men domarna godkände målet som dessutom var Villabackens första i karriären.

– Jag är inte så van målskytt så jag hann tänka en hel del men jag är glad att jag tryckte dit den, säger nyförvärvet från Kungälv efter sitt premiärmål i elitserien.

– Jag gör många mål på träningen men det har varit dåligt på matcherna, ler den ovane matchhjälten.

Sparade du bollen?

– Jag vet inte om vi fick med oss den men vi brukar göra det. Får se om någon av gubbarna fick med sig den.

Sammanfattningsvis hade derbyt två ansikten i de två halvlekarna. Den första akten var i stora delar ett sömnpiller där båda lagen spelade kontrollerat och utan att vilja bjuda sina motståndare på misstag.

Vänersborg tog ledningen efter tio minuter på hörna genom Emil Viklund och Villa kvitterade genom David Karlsson strax innan paus.

I andra akten var det sen en helt annan fart på båda lagen och matchen tände till både känslomässigt och ur underhållningssynpunkt.

Faktum är att derbyt svängde målmässigt hela fyra gånger. Vänersborgs 1-0 blev 1-2 i början av andra då Johan Esplund utnyttjade en riktigt tavla hemmaförsvaret.

Vänersborg svarade med två raka fullträffar varav 3-2 målet var en delikatess då lagkaptenen Martin Röing lyfte fram en riktig läckerbit till passning till Joakim Hedkvist inte gjorde något misstag i friläget.

Men Villa kom alltså tillbaka än en gång då först Tim Persson pangsköt in 3-3 med knappa kvarten kvar och sen liberon Martin Johansson placerade in en hörna i den 86:e minuten.

Sen kom alltså Backmans första elitseriemål och på tilläggstid spikade halven Lars Fall slutresultatet till 3-6 på hörna.

Villa gick i och med segern upp i tabelltopp och petade ner Sandviken som skrällartat föll mot Tillberga i onsdags.

– Det är kul att det har gått bra än så länge och vi hoppas kunna vara kvar däruppe givetvis, säger Tobias Backman vars Villa fortfarande är obesegrat efter fem omgångar.

När kommer ditt nästa elitseriemål?

– Match på onsdag igen då. (Skratt). Nä, vi får se. Så många mål kanske det inte blir men jag är glad för det här i alla fall.

Nästa match för Villa är Edsbyn hemma. Då får vi svaret på om Villas otippade matchhjälte återigen noteras i målprotokollet.

Jens Prytz
jens.prytz@sverigesradio.se