Terrordåden i Paris - Edith från Ulricehamn finns på plats

1:59 min

Edith Andén från Ulricehamn studerar i Paris. I natt somnade hon till ljudet av helikoptrar och mängder av sirener. 

– Jag känner mig jätteskärrad och ledsen över vad som har hänt, man bli ju rädd när en sådan här stor sak händer och man inte kan göra något åt det och man vet inte om det har ett slut, säger Edith Andén, från Ulricehamn som bor och studerar i Paris.

Själv befann hon sig i sin lägenhet och fick reda på attackerna genom vänner och internet.

– Jag somnade till sirener av ambulans och helikoptrar, säger Edith Andén som också följt sina vänner i Paris för att se att de är i säkerhet.

Det var vid 22-tiden på fredagskvällen som det kom rapporter från nyhetsbyrån AFP om att två män har öppnat eld med automatvapen på en bar nära Rue Bichat i Paris 10:e arrondissement.

Samtidigt rapporterar franska medier om minst en explosion nära fotbollsarenan Stade de France, där Frankrike möter Tyskland i en vänskapslandskamp i herrfotboll. Frankrikes president François Hollande lämnar hedersläktaren och förs i säkerhet. Publiken hålls kvar på stadion.

Skottlossning förekommer också i konserthallen Le Bataclan, i närheten av den första skottlossningen. I konserthallen har det amerikanska hårdrocksbandet Eagles of Death Metal konsert. Gisslan tas där av en grupp på sex till åtta personer, enligt CNN, personer med automatvapen skjuter inne i lokalen, många människor dödas, ett 100-tal hålls som gisslan. Vittnen talar om en massaker.

Enligt mediauppgifter ska minst 120 personer ha dödats och en av dem ska vara svensk, enligt UD. Förutom dödsfallen ska också många ha skadats, även bland de skadade ska det finnas en svensk.

Statsminister Stefan Löfvén
fördömer det som hänt och säger till TT att svensk säkerhetspolisen följer det som hänt i Paris hela tiden. Löfvén har också pratat med inrikesminister Anders Ygeman, som även han har kontakt med Säkerhetspolisen:

– Så får de uttrycka vad de ser behov av för eventuella åtgärder och insatser, så tar vi det därifrån, säger Stefan Löfvén.

Fredrik Mildner, pressekreterare på Säpo, säger dock att dåden i nuläget inte har någon bäring mot Sverige eller de svenska intressena.

Polisen har aktiverat katastrofregistrering via numret 114 14, efter händelsen i Paris.

Dit kan den som har en anhörig man inte får tag på ringa och lämna uppgifter, skriver polisen på webben.