Fick vänta över tre månader på cancerbesked

En läkare i Skaraborg kritiseras nu av Inspektionen för vård och omsorg då han inte meddelat en patient att hon hade skelettförändringar.

Kvinnan sökte vård hos läkaren efter att hon känt värk i höger ben och höft. Hon skrev i sin anmälan att hon fick kortison och värktabletter, men nekades att remitteras till röntgen som hon själv ville.

Till sist fick hon ändå en remiss, men hörde ingenting om resultatet av röntgen förrän efter tre månader då hon själv kontaktade läkaren. Kvinnan skriver att hon då fick beskedet att det fanns skelettförändringar men att någon vidare undersökning inte var nödvändig.

Kvinnan gav sin inte utan låg på till hon fick en magnetkameraundersökning, men inte heller här fick hon några besked. Först efter att hon sökt akutvård ytterligare några veckor senare fick hon veta att undersökningen indikerat en tumör.

Inspektionen för vård och omsorg, som granskat ärendet, kritiserar nu läkaren och skriver att vården inte skett "i enlighet med lagstiftningens krav på god vård". Även läkarens journalföring konstateras vara bristfällig.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".