Kommunala hotellplaner får näringslivet att reagera

2:07 min

Vara kommun vill locka fler besökare, därför planeras ett nytt hotell. Ett hotell som kommunen själva kan komma att bygga. Nu reagerar näringslivet.

Några av traktens företagare vänder sig emot planerna, då det riskerar att snedvrida konkurrensen.

– Konkurrensen i sig är vi inte rädda för, det är sånt som händer i våra verksamheter. Det som känns dumt och orättvist är att förhållandena blir olika, det säger Pelle Stohlander som är Vd för hotell och konferensanläggningen Lumber och Karle i Kvänum.

Det är lunchtid och gästerna börjar anlända. Pelle Stohlander förbereder samtidigt för en konferens. Han har tidigare drivit liknande verksamheter och vet att det är ett hårt jobb att få det gå runt på en liten ort.

– Vi som aktiebolag, både min fastighetsägare och jag, kan gå i konkurs. Men det har jag svårt att se att kommunen kan göra.

Genom att bygga ett hotell i anslutning till badet och konserthuset hoppas politikerna i Vara på fler besökare. Tanken är att skriva avtal med en entreprenör som vill bygga och driva hotellet om ett år.

En hotellägare lovade redan 2013 att bygga, men drog sig ur. Några andra avtal finns inte.

Alternativet enligt kommunens egen projektplan, är att själva bygga och sedan låta någon driva hotellet till en marknadsmässig hyra.

Viktoria Johansson, Vd på Bjertorp slott utanför Kvänum, är inte förvånad över att det är svårt att locka en entreprenör.

– Tittar man på beläggningssiffrorna som finns i kommunen och i Skaraborg så är de inte jättehöga. Det krävs mycket hårt arbete för att etablera ett hotell i Vara.

Vad tänker du om att kommunen kan gå in med den risken och bygga ändå?

– Jag tycker inte det är rätt att kommunen gör det. Men om det är en extern part som kliver in och gör det och har energi och ser möjligheten så välkomnar vi självklart det.

Och Pelle Stohlander vill inte ha kommunen som en konkurrent.

– Det får bara inte ske. Sen kan man lägga tillrätta för nya aktörer. Det har jag inget emot. Men det måste vara på riktiga och rättvisa villkor.